Noile măsuri fiscale
Proiectul de ordonaţă de urgenţă privind noile măsuri fiscale nu se află pe agenda publică a şedinţei de guvern de joi.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2018, 08:11
Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a spus miercuri seară că dacă ordonanţa (privind noile măsuri fiscale - n.n.) nu va fi emisă, Guvernul poate fi acuzat de manipularea Bursei.
El a comentat la un post de televiziune reacţia pieţei de capital, spunând că a fost una emoţională şi că acum ar fi un moment foarte bun pentru investiţii în acţiunile care au scăzut.
Deocamdată, proiectul de ordonaţă de urgenţă nu se află pe agenda publică a şedinţei de guvern de joi, la care ar putea participa şi preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a criticat dur planul Ministerului de Finanţe, despre care a spus că va arunca economia şi bugetele românilor în haos.
Klaus Iohannis: "Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic.
Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toţii mai mult pentru curent şi pentru gaz.
Am primit asigurări de la responsabili din domeniul telecomunicaţiilor că această chestiune îi va afecta şi pe ei şi cu siguranţă, vom plăti mai mult pentru telefonie, pentru Internet."
De cealaltă parte, ministrul Eugen Teodorovici a reacţionat spunând că preşedintele ar fi devenit avocatul băncilor şi al corporaţiilor.
Iar preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că este necesară adoptarea acestor noi măsuri fiscale, în special pentru bănci, care primesc banii de la populaţie şi nu-i investesc în economie.
Călin Popescu-Tăriceanu: "Băncile preferă să plaseze depozitele pe care le au în titluri de stat, care sunt remunerate tot de buget, practic, din taxele fiecărui contribuabil.
Deci, băncile nu vor să facă niciun efort, nu vor să stea să îşi analizeze dosarele, să îşi asume nişte riscuri şi noi să le facem profitul.
Şi atunci considerăm că trebuie găsită o modalitate pentru a pune băncile la treabă.", informează Rador.