Nemulţumirile exprimate de fermierii din România şi UE, „urmare a actualei politici agricole comune”
Actuala politică agricolă comună ar limita potenţialul de producţie, susţin reprezentanţi ai Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti.
27 Ianuarie 2024, 12:03
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 ianuarie) - Realizator: Cristian Bâcâin - Nemulţumirile exprimate în ultima perioadă de fermierii din România, dar şi din alte state ale Uniunii Europene sunt în primul rând urmare a actualei politici agricole comune, care impune ca plăţile directe să fie condiţionate de îndeplinirea unor cerinţe de mediu excesive, ce limitează potenţialul de producţie, susţin reprezentanţi ai Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti. La aceasta s-au adăugat efectele secetei din ultimii trei ani şi ale războiului din Ucraina.
Spre exemplu, în Dobrogea, creşterea costurilor de producţie a făcut ca multe afaceri din zootehnie să ajungă în impas, în condiţiile în care laptele este cumpărat de procesatori de la poarta fermei cu puţin peste un leu, după cum spune Gheorghe Florea, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurină.
Gheorghe Florea: Acum doi ani, preţul laptelui ajunsese undeva la 2,20 lei, chiar 2,50 lei; era satisfăcător. Acum a ajuns preţul laptelui un 1,20, 1,30. De-aia am ajuns în situaţia asta, în care să-şi vândă vacile. În Dobrogea, de exemplu, acum şapte, opt ani erau 5.000 de capete de vaci, iar acum mai sunt 2.000.