Negocierile guvernului cu creditorii externi, "un succes"
Scrisoarea de intenţie cu FMI prevede refacerea salariilor bugetarilor şi returnarea sumelor reţinute ilegal pensionarilor, potrivit ministrului de finanţe Florin Georgescu.
12 August 2012, 10:49
Negocierile cu partenerii creditori externi - Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială - s-au încheiat cu succes, anunţă ministrul finanţelor publice, Florin Georgescu.
Experţii celor trei instituţii financiare au constatat că au fost îndeplinite performanţele economice şi financiare stabilite petru 30 iunie 2012 şi au agreat scrisoarea de intenţie care prevede obiectivele pentru următoarele trei luni, potrivit ministrului.
Documentul asigură fondurile necesare refacerii salariilor bugetarilor, returnării sumelor reţinute ilegal pensionarilor, precum şi pentru acoperirea datoriilor administraţiilor locale. În plus, au fost stabilite o serie de măsuri fiscale pentru sprijinirea mediului de afaceri şi au fost trasaţi paşii de urmat în planul reformelor structurale, potrivit lui Florin Georgescu.
"Plata TVA la încasare a fost agreată. Aceasta se va aplica efectiv de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare începând cu octombrie a unui pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi, de asemenea, încurajarea prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici.
"În planul reformelor structurale sectoriale, ne-am angajat ca până la mijlocul lunii septembrie să se privatizeze cu un investitor strategic Oltchim, apoi vom privatiza 15% din capitalul social al Transgaz. Se vor introduce conduceri profesioniste, mai întâi, un pachet de zece societăţi comerciale şi regii autonome vor beneficia de un management privat, profesionist, selectat pe bază de criterii de performanţă foarte clare", a declarat ministrul de finanţe.
Introducerea coplăţii, amânată
O altă temă importantă abordată în discuţiile dintre autorităţile de la Bucureşti şi Fondul Monetar Internaţional a fost introducerea coplăţii în sistemul de sănătate.
România nu s-a mai angajat la nici un termen, a declarat ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.
După discuţiile cu experţii Fondului, ministrul a precizat că negocierile cu asociaţiile profesionale şi de pacienţi pe această temă vor începe săptămâna viitoare şi a apreciat că acestea vor fi de durată.
"Discuţile anterioare erau că în toamnă să fie introdusă coplata. Dar acum nu ne-am angajat la nici un termen, pentru că din parlament legea a ieşit cu această prevedere, că nivelul taxei şi serviciile se stabilesc prin negociere şi, prin urmare, nu ne putem asuma un termen când să fie aplicată", a spus Vasile Cepoi.
Ministrul sănătăţii a precizat că legea sănătăţii, al cărei proiect a fost lansat în dezbatere publică la începutul lunii iulie, ar trebui să fie adoptată în parlament până la sfârşitul trimestrului IV al acestui an.