Neconcordanţe între diplome şi pregătirea profesională
AJOFM Sălaj a început verificări în judeţ după ce a primit semnale că există mari diferenţe între diplome şi ce ştiu cu adevărat absolvenţii cursurilor de formare profesională.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 20 Mai 2013, 15:22
Numărul firmelor care organizează cursuri de calificare şi recalificare creşte, dar calitatea serviciilor nu este întotdeauna în concordanţă cu diplomele pe care le emit, de altfel diplome atestate de autorităţi.
AJOFM Sălaj a început o serie de verificări în judeţ, după ce a primit semnale că există mari diferenţe între ceea ce scrie pe hârtie şi ce ştiu cu adevărat absolvenţii.
Reprezentanţii angajatorilor din Sălaj le-au cerut autorităţilor locale să-i verifice pe toţi organizatorii cursurilor de recalificare profesională.
Alexandru Popa, unul dintre angajatorii se plâng că cei mai mulţi cursanţi nu au la terminarea cursurilor nici măcar un minim de cunoştinţe practice în meseria în care s-au recalificat.
"Se fac cursuri, dar se fac cursuri de formă. Se dă certificat de calificare, se dă diplomă de calificare şi nu mai vorbim de şcoli.
"Problema cea mai gravă este că se trece prin şcoli şi nu se învaţă o meseri", spune Alexandru Popa.
"Mai multă teorie" decât practică
Dacă instituţiile statului organizează gratuit astfel de cursuri, firmele private percep tarife în funcţie de meserie şi durata cursului.
Mulţi cursanţi se plâng însă că învaţă mai multă teorie decât practică.
"Am făcut un curs. Normal trebuia să fie de o lună de zile, l-am plătit integral, dar m-au învăţat doar două săptămâni. Mi-au dat diploma.
"Acum aştept să văd dacă mă pot angaja, dar mie mi se pare destul de greu având în vedere că nu am profesat foarte mult, o să mă descurc destul de greu", spune un cursant.
Inspectorii de specialitate le recomandă şomerilor să urmeze numai cursuri în care se pune accent mai mare pe practică.
"Chiar este recomandat ca să facem mai multă practică şi teorie mai puţină. Cum se zice: teoria ca teoria, dar practica te omoară!", spune un inspector de specialitate.
Controalele sunt în plină desfăşurare, iar acolo unde se va constata că nu sunt organizate, spre exemplu, decât cursuri teoretice, societăţile vor rămâne fără autorizaţie de funcţionare.