Munca temporară, o alternativă de intrare pe piaţa muncii
Principalele avantaje ale muncii temporare sunt dobândirea de noi cunoştinţe şi experienţă, astfel încât angajatul are ocazia de a se specializa.
Articol de Radiojurnal, 18 Martie 2014, 14:35
Peste 50.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în România anul trecut, iar 60% dintre aceste angajări au durate de peste trei luni, conform unui studiu realizat de Asociaţia Română a agenţiilor de muncă temporară.
Angajările temporare au fost mai răspândite în producţie, servicii, agricultură, dar şi în construcţii.
Contractul de muncă temporar se adresează persoanelor care au vârsta între 20 şi 30 de ani şi care nu au experienţă în muncă.
Principalele avantaje ale muncii temporare sunt dobândirea de noi cunoştinţe şi experienţă, astfel încât angajatul are ocazia de a se specializa.
Un alt efect pozitiv al angajării temporare este creşterea veniturilor salariale, a declarat preşedintele Asociaţiei agenţiilor de muncă temporară, Sorina Donisa.
"În momentul în care o persoană îşi caută un loc de muncă dar nu şi-l găseşte pe perioadă nedeterminată, practic munca temporară este cea care îl introduce în piaţa muncii.
"Îi creşte gradul de angajabilitate pentru că intră deja într-o organizaţie, poate să experimenteze mai multe tipuri de organizaţii, mai multe tipuri de activităţi, poate să câştige competenţe noi şi cel mai important lucru este că deja este activ în piaţa muncii", spune Sorina Donisa.
O persoană care lucrează într-un regim de muncă temporar beneficiază de aceleaşi condiţii de muncă şi drepturi salariale ca şi un angajat pe o perioadă determinată.