Munca şi inovaţia, "mijloace de a depăşi criza"
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat într-un interviu în exclusivitate la Radio România Actualităţi că perioadele de criză sunt inevitabile, dar maniera în care sunt depăşite depinde de executiv.
Articol de Paul Poteraşi, 05 Noiembrie 2010, 16:10
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat într-un interviu în exclusivitate la Radio România Actualităţi că ajustarea este inevitabilă, dureroasă, dar că maniera în care se face depinde de guvern.
"Am trăit iluzia că o creştere economică durează la nesfârşit şi nu că este un ciclu firesc care aduce şi o descreştere. Această ajustare este firească", a declarat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai spus că banca centrală nu are mandat să acţioneze în acest domeniu.
Mugur Isărescu a precizat că pentru a trăi mai bine este nevoie să fie stimulată munca, spiritul anteprenorial şi inovaţia.
Audio: Mugur Isărescu: "Trebuie să stimulăm munca".
Guvernatorul BNR a ţinut să menţioneze faptul că ajustarea nu trebuie făcută pe calea inflaţiei deoarece aceasta duce la mari dezechilibre sociale.
"Dacă nu reuşim să facem ajustările într-o manieră clară, transparentă, plătim un preţ în plus", a precizat Mugur Isărescu.
Acesta a adăugat că după o ajustare de asemenea proporţii va mai trece un an şi jumatate, doi, până se simte o îmbunătăţire a nivelului de trai.
"Conform datelor noastre creşterea nivelului de trai pentru populaţie se va simţi probabil în 2012.
"Este posibil ca anumite categorii să simtă îmbunătăţirea mai devreme. De exemplu exportatorii", a mai declarat guvernatorul băncii centrale.
Mugur Isărescu a declarat că în perioada în care România a beneficiat de mari intrări de capital şi de mari împrumuturi, consumul a fost mult peste producţie.
"Când am rupt relaţiile cu Fondul, aceasta ne-a avertizat că avem o creştere economică mai mare decât potenţialul, apoi ne-au avertizat şi ulterior, în anii 2007-2008 ", a mai spus guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a mai adăugat că în momentul în care acele capitaluri mari nu au mai intrat în România, economia s-a acomodat greu şi cel mai greu s-a acomodat bugetul.
Pentru varianta integrală a interviului intraţi aici.