Modificarea legislaţiei în domeniul imobiliar
Modificarea legislaţiei în domeniul imobiliar, solicitată de sute de păgubiţi în dosarul Nordis, a fost dezbătută marți, în cadrul unei consultări publice organizată la Palatul Parlamentului.
![Modificarea legislaţiei în domeniul imobiliar](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F11%2F205976%2F1739292846c4fa98e3.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Februarie 2025, 18:44
Modificarea legislaţiei în domeniul imobiliar, solicitată de sute de păgubiţi în dosarul Nordis, a fost dezbătută marți, în cadrul unei consultări publice organizată la Palatul Parlamentului. Senatori şi deputaţi din coaliţia de la guvernare, alături de reprezentanţi ai dezvoltatorilor imobiliari, notarilor publici şi Agenţiei Naţionale de Cadastru, au întocmit o schiţă a proiectului de lege care va impune noi reguli pentru protejarea clienţilor care încheie contracte cu dezvoltatorii imobiliari.
Reporter: Alina Stănuţă - ”În acest moment, pe traseul legislativ la Senat există trei proiecte de lege iniţiate de PSD, PNL şi USR. Documentul, care le va reuni pe toate, va conţine mai multe principii, astfel încât cazul Nordis să nu se mai repete.
Liderul de grup al senatorilor PSD, Daniel Zamfir: ”Introducem o nouă formulă de garantare a avansului plătit de clienţi printr-o înscriere provizorie în cartea funciară, o plasă de siguranţă pentru cei care plătesc acest avans. Sumele plătite ca avans să fie folosite strict pentru dezvoltări imobiliare. Am lăsat la latitudinea cumpărătorilor posibilitatea să-şi plătească ce avans doresc. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari pot oferi discounturi, evident, în funcţie de avansul plătit.”
La discuţii au participat şi mai mulţi dezvoltatori imobiliari. Antoanela Comşa a arătat că în cazul Nordis s-au promis de mai multe ori spre vânzare apartamentele, însă această practică nu va mai fi posibilă.
Antoanela Comşa: ”Dezvoltatorii nu vor mai putea să promită acele apartamente decât în momentul în care au autorizaţia de construire, ce va trebui să fie notată în cartea funciară. După aceea se vor înfiinţa nişte cărţi funciare provizorii ale acestor apartamente, astfel încât ele nu vor mai putea să fie promise mai multor cumpărători şi va exista o ipotecă legală pentru avansul achitat de către cumpărător. Notarul va fi obligat în maxim 24 de ore să noteze în această carte provizorie această promisiune.”
Proiectul de lege va fi redactat rapid şi ar putea intra pe traseul legislativ săptămâna viitoare.”/editor Florin Lepadatu/