Modificarea directivei pentru emisiile din industrie - Impact și asupra fermierilor
La Bruxelles are loc Consiliul miniștrilor europeni ai mediului iar subiectul cel mai intens al discuției este modificarea directivei pentru emisiile din industrie.
Articol de Bogdan Isopescu, 16 Martie 2023, 12:36
La Bruxelles are loc Consiliul miniștrilor europeni ai mediului iar subiectul cel mai intens al discuției este modificarea directivei pentru emisiile din industrie.
Ministrul roman al mediului, Tanczos Barna, declara înaintea ședinței că modificările vor avea impact inclusiv asupra tuturor fermierilor din statele membere.
România, spune el, va încerca să negocieze o tranziție mai puțin abruptă astfel încât impactul asupra fermierilor să fie mai mic.
Intenția Comisiei Europene era să reducă emisiile fermelor de la 600 către 100 de UVM și să includă și fermele de bovine în directivă, pentru că până acum erau vizate doar fermele de porcine și de păsări. Statele membre, inclusiv România au respins în Consiliu propunerea Comisiei pe motiv că tranziția e prea abruptă. România a propus o scădere la 350 de UVM și pleda pentru a nu include fermele de bovine.
Ministrul român al mediului, Tanczos Barna, declara înaintea ședinței Consiliului, că negocierea din ultimele săptămâni se îndreaptă către o variantă de mijloc.
Tánczos Barna: Am purtat multe discuții cu statele membre în vederea creșterii limitei de la 150, undeva mai sus, până la 450 de UVM, varianta ideală, pentru că, încă o dată, excluderea totală a fermelor de bovine este practic imposibilă. În momentul de față se conturează un acord undeva la 350 de UVM pentru fermele de porci și de bovine și limita existentă, care a fost valabilă și până acum, de 280 de UVM pentru fermele de păsări, de găini ouătoare, de curcani și alte asemenea.
Tanczos Barna spune că pentru acestă tranziție fermele vor fi nevoite să investească în sisteme de reducere și monitorizare a emisiilor de amoniac și metan dar și în furaje speciale. Însă, adaugă el, tranziția va fi diferențiată în funcție de mărimea fermei, cu perioade de la 4 la 6 ani. Iar dacă limita de emisii va fi de 350 UVM, cum vrea România, puține ferme vor intra sub incidența directivei.