„Modificare semnificativă” în piața creditelor imobiliare
Pentru prima dată, creditele acordate cu ajutorul brokerilor de credit ar putea fi mai mari decât numărul împrumuturilor acordate direct de către bănci.
Articol de Claudiu Pădurean, 25 Iulie 2024, 16:34
Experţii în domeniu spun că această tendinţă de creştere, care s-a instalat acum câţiva ani, este un semn de maturizare a pieţei. Corespondentul Radio România Actualităţi în Cluj, Claudiu Pădurean, are detalii.
Transformarea digitală a activităţii bancare a dus la reducerea numărului de sedii fizice ale băncilor şi la mutarea multor activităţi în online. Locul lăsat liber de bănci a fost luat de brokerii de credite.
În acest an, pentru prima dată, numărul de credite acordate prin intermediul brokerilor ar putea fi mai mare decât cel al creditelor acordate direct de bănci, spune fondatoarea unei companii de brokeraj, Florina Pop.
Florina Pop: În 2019, 17% din creditele ipotecare din România erau intermediate de brokeri. Anul trecut s-a ajuns la 42% din total credite intermediate de broker. Deci clar importanţa şi valoarea serviciului începe să fie apreciată de către consumatorul final.
Activitatea brokerilor de credite este reglementată printr-o legislaţie specială. Autorităţile române au decis că aceşti brokeri de credite nu au dreptul să încaseze niciun fel de taxă de la oameni şi trebuie să-şi finanţeze activitatea prin intermediul comisioanelor de vânzare plătite de bănci.