Ministrul economiei cere "privatizarea de urgenţă a Oltchim"
Ministrul economiei, Andrei Gerea, cere găsirea de urgenţă a unui investitor puternic pentru combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă de la începutul anului.
Articol de Oana Rusu, 23 Octombrie 2013, 18:40
Ministrul economiei, Andrei Gerea, cere găsirea de urgenţă a unui investitor puternic pentru combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă de la începutul anului.
Între timp, situaţia de la Oltchim devine tot mai complicată, odată cu epuizarea surselor de finanţare.
Chiar şi aşa, autorităţile care s-au întâlnit miercurii, la ministerul economiei, cu administratorii şi sindicatele de la combinat, exclud un eventual faliment.
Situaţia combinatului Oltchim s-a înrăutăţit după eşecul vânzării Ramplast, divizie care produce profile PVC.
Banii urmau să meargă în lucrări de reparaţii şi cumpărarea de materie primă.
Acest eşec a dăunat încă o dată imaginii combinatului vâlcean, spune administratorul judiciar, Gheorghe Piperea.
"Oltchim este, în momentul de faţă, ca o gaură neagră. Percepţia din exterior este de risc maxim. Băncile fug, pur şi simplu, de Oltchim" susţine Gheorghe Piperea.
Administratorii judiciari susţin poziţia ministrului economiei de a căuta un investitor strategic pentru Oltchim.
Gheorghe Piperea a declarat astăzi că un investitor cu puterea de a cumpăra Arpechim de la OMV, de a produce propriul ţiţei şi de a avea un sistem de distribuţie propriu, ar putea conduce combinatul spre o cifră anuală de afaceri de un miliard de euro.
În şedinţa de astăzi s-a stabilit ca muncitorii să-şi primească lichidările salariilor restante, urmând ca avansul să fie plătit mai târziu.
"Falimentul este exclus"
Trebuie luate măsuri, pentru că oamenii nu mai au răbdare, spune liderul sindical Corneliu Cernev.
"Oltchimul nu mai rezistă foarte mult nici din punct de vedere tehnologic. Deci, tehnic, avem probleme şi nici răbdarea oamenilor nu mai poate fi lungită mult, pentru că tot timpul s-au făcut promisiuni şi n-au fost respectate" a declarat Corneliu Cernev.
Practic, fără banii pe Ramplast, Oltchim mai funcţionează doar pe baza unui credit comercial, pe care i l-au dat unii furnizori, şi care-i permit combinatului să plătească mai târziu materia primă şi să ruleze marfa.
O reluare a procedurii de vânzare a acestei divizii ar putea fi luată în discuţie, însă reprezentanţii Sindicatului Liber nu sunt de acord cu această tranzacţie.
"La ora actuală, practic, Oltchimul se poate baza numai pe această finanţare din vânzarea Ramplastului, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este o greşeală să vinzi un activ înainte de a avea un plan de reorganizare aprobat" a spus liderul sindicatului liber Oltchim Mihai Diculoiu.
Planul de reorganizare va fi prezentat după întocmirea tabelului definitiv al creanţelor, au spus astăzi administratorii judiciari, însă din cauza termenelor care trebuie respectate, pachetul majoritare al acţiunilor nu va fi vândut până anul viitor.
Între timp, ministrul economiei a declarat, în cadrul întâlnirii de astăzi, că falimentul combinatului este exclus.
Tot astăzi s-a decis numirea lui Marian Pârvu, care a condus până acum platforma petrochimică Bradu de la Piteşti, în funcţia de director general al Oltchim.