Ministerul de Finanţe a atras vineri 10 milioane de lei de la bănci
Joi, guvernul s-a împrumutat cu 500 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţă la patru ani şi o dobândă medie de 6,59% pe an.
Articol de Iulian Olescu, 01 Noiembrie 2024, 19:16
De la începutul lui 2024, băncile care activează în România au achiziţionat titluri de stat în valoare de peste 94 de miliarde de lei, sume care sunt folosite la finanţarea deficitului bugetar şi la refinanţarea datoriei publice.
Reporter: Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că, deşi expunerea băncilor locale pe titluri de stat s-a stabilizat undeva la 20%, problema este că instituţiile de credit nu finanţează proiectele de demarare de noi afaceri din economie.
Constantin Rudniţchi: Prin aceste împrumuturi către stat, băncile îşi asigură un profit nu foarte mare, dar cert, şi în felul acesta împrumută mai puţin economia reală, adică firmele, companiile. Sigur că este adevărat, dar e doar una dintre cauzele pentru care nivelul împrumuturilor din economia românească este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Sunt şi alte cauze, probabil mai importante, şi anume, de exemplu, faptul că structura economiei româneşti este de aşa natură, adică sunt firme mici şi mijlocii destul de multe, sunt firme care nu sunt bancabile, în sensul că au capitaluri negative sau au bilanţuri care nu le pot califica pentru împrumuturi.
Statul şi-a majorat planul de împrumuturi pentru acest an de la 181 la 217 miliarde de lei şi utilizează toate instrumentele pe care le are la îndemână, inclusiv vânzarea de titluri pentru populaţie, prin programele "Tezaur" şi "Fidelis", dar şi finanţarea externă, cea mai recentă ieşire fiind pe piaţa japoneză, de unde a împrumutat circa 200 de milioane de euro prin vânzarea de obligaţiuni verzi.