Micii descoperiţi cu salmonella "nu sunt periculoşi"
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare spun că tipul de salmonella depistat în micii depozitaţi în Prahova nu este patogen, iar carnea a fost restituită.
Articol de Ciprian Sasu, 18 Iunie 2013, 14:17
Micii suspecţi că ar conţine salmonella nu sunt periculoşi pentru sănătatea publică, au anunţat astăzi reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.
Există salmonella în ei, însă nu de tipul patogen şi de risc. 840 de kilograme de carne de mici au constituit obiectul unei anchete, iar 205 kilograme au fost reţinute.
Verificările au vizat o unitate din judeţul Neamţ şi au indicat faptul că materia primă nu provenea din România. Micii erau depozitaţi în Prahova.
Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA, spune că salmonella nu era de tip patogen.
"Specia tipizată de salmonella nu reprezintă risc pentru sănătatea omului şi nu este o specie patogenă pentru sănătatea omului.
"Conform procedurii, toată pasta de mici care a fost reţinută de la comercializare odată cu declanşarea alertei se va întoarce la producător şi va intra doar în produsele din carne care vor suferi un tratament termic.
"La temperaturi de peste 60 de grade, aceste tipuri de salmonella nepatogene sunt distruse în aproximativ 15 minute. Tocmai de aceea avem procedură şi pe regulamentele europene, dar şi pe legislaţia romănească, ca pasta de mici reţinută să se întoarcă la procesator", spune Vladimir Mănăstireanu.