Măsuri pentru evitarea intrării în deflație a economiei europene
BCE va decide dacă aprobă un program gigant prin care ar urma să fie tipărite 550 de miliarde de euro care să prevină intrarea în deflaţie a economiei UE.
Articol de Costin Grigore, 20 Ianuarie 2015, 13:15
Conducerea Băncii Centrale Europene urmează să se întâlnescă joi, la Frankfurt, pentru a decide dacă aprobă un program gigant prin care ar urma să fie tipărite 550 de miliarde de euro, o injecţie de lichiditate care să prevină intrarea în deflaţie a economiei europene.
93% dintre analiştii chestionaţi de Bloomberg cred că planul va fi votat, influenţa guvernatorului Mario Draghi fiind mult mai puternică decât a ramurii germane din BCE.
Speculaţiile privind adoptarea acestui program au dus la scăderea puternică a euro faţă de dolar în ultima perioadă, moneda europeană coborând la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani.
Însă la noi scăderea euro nu s-a materializat ci, dimpotrivă, leul s-a depreciat.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, ne-a declarat că Banca Naţională aşteaptă detalii de la BCE, în funcţie de care va acţiona adecvat.
"Urmărim cu mare atenţie ceea ce se întâmplă la Frankfurt. Vom face toate evaluările când vor fi datele complete şi vom vedea în ce măsură trebuie sau nu trebuie trase anumite concluzii. Şi vom reacţiona adecvat", a spus Dan Suciu.
Reprezentanţii băncilor comerciale care se ocupă de tranzacţiile pe piaţa valutară, consultaţi de Radio Romania Actualităţi, se asteaptă la o intervenţie a Băncii Naţionale pentru a menţine cursul, aceasta dacă tendinţa nu va fi de depreciere a tuturor valutelor din regiune.
Tipărirea de bani pentru achiziţia de obligaţiuni este considerată ca fiind unul dintre ultimele instrumente aflate la dispoziţia Băncii Centrale Europene pentru creşterea inflaţiei şi pentru oprirea stagnării economice.
Măsura europeană ar veni la şase ani dupa ce Rezerva Federală Americană a luat o decizie similară, ceea ce a contribuit serios la revenirea economiei Statelor Unite.