Măsuri de reformă pentru zona euro, "în luna octombrie"
Preşedintele Consiliului European a dat asigurări că statele din afara zonei euro vor fi consultate şi vor avea ocazia să ceară informaţii pentru a fi asigurată coerenţa economică în cadrul Uniunii.
12 Septembrie 2011, 19:10
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, va prezenta la jumătatea lunii octombrie la summitul zonei euro un raport ce va conţine măsuri pentru reforma zonei euro.
La finalul întâlnirii de luni după amiază cu premierul polonez Donald Tusk preşedintele Consiliului European a dat asigurări că până atunci va avea consultări atât cu ţările membre ale zonei euro, cât şi cu cele care nu sunt parte a zonei euro şi care în frunte cu Polonia şi-au exprimat luni nemulţumirea că nu sunt consultate în perspectiva modificări regulilor zonei euro din care vor face parte şi ele.
Remarcile preşedintelui Herman van Rompuy vin să liniştească temerile ţărilor din Estul Uniunii nemembre ale zonei euro şi nu întâmplător au fost făcute după întâlnirea cu premierul polonez Donald Tusk a cărui ţară se află la preşedinţia Uniunii.
Polonia este sub vârful de lanţ al celor şapte ţări din afara zonei euro care s-au întâlnit luni de o manieră informală cu ocazia reunuiunii miniştrilor de externe şi şi-a exprimat nemulţumirea că nu sunt consultate când vine vorba de reformele pe care le intenţionează ţările zonei euro.
Cele şapte ţări sunt Polonia, România, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Lituania şi Letonia şi la orizonturi devin diferite toate intenţionează să adere la zona euro.
Preşedintele Consiliului European a dat asigurări că statele din afara zonei euro vor fi consultate şi de asemenea vor avea ocazia să facă propuneri şi să ceară informaţii pentru a fi asigurată astfel coerenţa economică în cadrul Uniunii.
El a oferit o serie de detalii despre conţinutul măsurilor de reformă pe care le va propune la jumătatea lunii octombrie.
"În propunerile mele vor exista cel puţin patru capitole unul referitor la mărirea eficienţei metodelor de lucru din zona euro în prezent, cum să ne coordonăm mai bine, să ţinem sub control crizele şi să comunicăm mai bine.
"Al doilea capitol va identifica ceea ce este necesar pentru a întări instituţiile, al treilea capitol se va concentra pe felul în care putem să avem o mai mare disciplină fiscală în zona euro, iar al patrulea capitol va fi dedicat integrării fiscale", a declarat Herman van Rompuy.
Premierul polonez Donald Tus a subliniat că dorinţa statelor nemembre ale zonei euro este ca guvernanţa economică să fie făcută în mod coerent pentru a nu ajunge la două cluburi diferite în interiorul UE.
Cei doi lideri au discutat şi despre situaţia Greciei, iar preşedintele Consiliului European a spus că aşteaptă evaluarea Comisiei Europene după o vizită la Atena şi apoi va fi luată o decizie pentru continuarea programului de finaţare a Greciei.