Managerii europeni privesc cu optimism 2011
Aproape o jumătate dintre managerii unor mari companii din Europa Centrală şi de Est se declară încrezători că vor face angajări în următorul an. În România optimismul este amestecat cu o doză de îngrijorare.
31 Martie 2011, 13:53
Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, aproape o jumătate dintre managerii unor mari companii din Europa Centrală şi de Est se declară încrezători că vor face angajări în următorul an.
Optimişti sunt şi managerii din România, care estimează creşteri ale cifrelor de afaceri.
În comparaţie cu rezultatele de anul trecut, cele din acest an sunt mult mai bune.
În 2010 doar o treime dintre managerii din regiune erau optimişti şi anunţau angajări.
Acum, 45% dintre ei spun că au în plan să facă angajări, iar 21 de procente vor să-şi mărească numărul angajaţilor cu peste 8%.
Prin urmare, încrederea pe termen scurt este în creştere, iar evoluţia economiei şi deficitul public rămân însă în topul grijilor managerilor, observă cei de la PricewaterhouseCoopers.
Interesant este însă faptul că acum, pe locul patru în acest top este îngrijorarea faţă de lipsa candidaţilor talentaţi.
Acest criteriu în 2010 era abia pe locul opt într-un clasament al problemelor pe care le au companiile din regiune.
Optimism amestecat cu o doză de îngrijorare şi în România
În jur de 50% dintre directori cred că în 2011 afacerile lor vor creşte.
Şi mai bune par estimările pentru următorii trei ani, perioadă pentru care previziunile sunt mult mai optimiste în România, comparativ cu pieţele mature din Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, principalul obstacol identificat de jucătorii din piaţa autohtonă este creşterea fiscalităţii, fenomen identificat de 70% dintre liderii de afaceri locali.
Previziunile optimiste ale managerilor români bazate pe dezvoltarea de noi produse şi servicii sunt susţinute de faptul că piaţa autohtonă este departe de a fi suprasaturată, explică autorii studiului.
Referitor la extinderea pe alte pieţe, atitudinea managerilor români este, în general, rezervată.
Disponibilitate există, însă sunt preferate pieţele apropiate, cum ar fi piaţa comună europeană, unde riscurile sunt mai mici.
Studiul a fost realizat pe 1.200 de manageri, PricewaterhouseCoopers fiind una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale de consultanţă şi audit din lume.