Majorarea TVA la 24% "a crescut piaţa neagră"
Statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an după aplicarea majorării TVA de la 19 la 24%, spune secretarul de stat la ministerul agriculturii, Achim Irimescu.
Articol de Florentina Varga, 23 Octombrie 2013, 14:19
Statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an după aplicarea majorării TVA de la 19 la 24%, spune secretarul de stat la ministerul agriculturii, Achim Irimescu.
El a precizat că, odată cu majorarea TVA, peste 70 de milioane de tone de carne au ajuns pe piaţa neagră.
Achim Irimescu a insistat că reducerea TVA-ului la carne ar fi o măsură benefică şi a susţinut că industria alimentară trebuie să fie ajutată, pentru că, altfel, produsele româneşti nu pot concura cu cele venite din alte ţări ale Uniunii Europene, unde nivelul taxei pe valoarea adăugată este mult mai mic.
"Foarte important acum este să controlăm şi să ne asigurăm că această măsură la pâine dă rezultate, că la buget se încasează fonduri importante şi, în mod sigur, dacă reuşita în domeniul pâinii va fi cea scontată, în mod cert se va trece şi la reducerea TVA la carne şi - de ce nu? - la lapte, pentru că în statele din Vest la produsele alimentare de bază TVA este 6-7%", spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Achim Irimescu.
El a mai declarat că un rol important în cazul reducerii de TVA revine instituţiilor de control ale statului, ale căror acţiuni de verificare ar putea preveni evaziunea fiscală.