"Mai mulţi piloni" pentru sistemele de pensii
Referitor la fondurile de pensii, specialiştii recomandă dezvoltarea unor sisteme bazate atât pe fondurile gestionate de stat, cât şi pe fondurile private.
Articol de Iulian Olescu, 02 Martie 2013, 10:16
Asigurarea pensiilor pentru cetăţeni se află în atenţia majorităţii statelor lumii şi în special în Europa.
La un seminar internaţional despre fondurile de pensii, specialiştii au recomandat dezvoltarea unor sisteme bazate atât pe fondurile gestionate de stat, cât şi pe fondurile private.
Oamenii ar putea fi încurajaţi să apeleze la pensiile private, dacă ar avea un loc de muncă stabil.
În special, din cauza tendinţei de îmbătrânire a populaţiei, care se manifestă în majoritatea ţărilor Europei, crearea unui sistem de pensii, echitabil şi viabil din punct de vedere economic, este o provocare majoră.
Tocmai din acest motiv, printre elementele ce trebuie avute în vedere, se numără menţinerea unei abordări cu mai mulţi piloni pentru sistemele de pensii, necesitatea unei alocări diversificate a resurselor disponibile şi asigurarea unei structuri funcţionale de piaţă.
De asemenea, trebuie menţinută şi implicarea statului, în domeniu, prin sistemul de deduceri, care să stimuleze oamenii să apeleze inclusiv la pensii private facultative, consideră preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Marian Sârbu.
"Un sistem care să încurajeze în plus deductibilitatea, care să încurajeze capacitatea de economisire pentru pilonul III, este, în opinia mea, dezirabil", a declarat Marian Sârbu.
Noile generaţii care vor trebuie să-şi asigure atât propriul viitor financiar, dar să şi contribuie la finanţare pentru pensionarii aflaţi deja în plată, reprezintă cea mai mare provocare pentru Europa, mai spune Marian Sârbu.
În plus, pentru zona centrală şi de Est a continentului, principala problemă rămâne crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri.