Mai multe compensații pentru agricultori
Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de inflaţie, de războiul din Ucraina şi de vremea dificilă.
18 Iulie 2024, 18:25
Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat pentru asigurarea integrală a finanţării cheltuielilor aferente programelor şi măsurilor de sprijin destinate fermierilor afectaţi de inflaţie, de războiul din Ucraina şi de vremea dificilă din acest an.
Fonduri în plus au fost direcţionate, în şedinţa executivului de azi, şi spre Ministerul Culturii sau Agenţia Naţională pentru Sport, implicată în susţinerea sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris. Guvernul a aprobat, de asemenea, acordarea unei noi tranşe de ajutor pentru anumite categorii de persoane vulnerabile.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Persoanele aflate în situaţii defavorizate, respectiv, pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 lei, cele cu dizabilităţi, vor primi în luna august o nouă tranşă de 250 lei pentru produse alimentare şi mese calde. Peste 2,5 milioane de persoane vor beneficia de acest sprijin.
Pentru plata acestei noi tranşe, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va primi o suplimentare de 646 de milioane de lei. Fonduri suplimentare sunt destinate şi pentru sprijinirea producătorilor agricoli prin subvenţionarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, susţinerea activităţii de investiţii în creşterea suinelor şi în sectorul agricol, precum şi pentru susţinerea activităţii ministerului şi a structurilor subordonate. În acest sens, a fost aprobată alocarea a 270 de milioane de lei reprezentând credite de angajament,şi peste 570 de milioane lei credite bugetare către bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Tot în şedinţa de astăzi au fost aprobate normele de aplicare a noilor prevederi privind siguranţa circulaţiei rutiere incluse în ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută, norme atât în ceea ce priveşte recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice, cât şi modul de organizare a activităţii pentru respectarea termenului de 72 de ore în care trebuie comunicate rezultatele testelor medico-legale pentru consumul de alcool sau de substanţe psihoactive.