Lucrători din silvicultură au pichetat Palatul Parlamentului
Silvicultorii au cerut sprijin parlamentarilor împotriva proiectului de modificare a Codului Silvic iniţiat de ministerul agriculturii.
14 Noiembrie 2013, 14:35
Câteva zeci de lucrători în silvicultură au pichetat, astăzi, sediul Palatului Parlamentului pentru a cere sprijin deputaţilor şi senatorilor împotriva proiectului de modificare a Codului Silvic iniţiat de Ministerul Agriculturii.
Membrii Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor sunt nemulţumiţi de schimbări importante preconizate de autorităţi.
Reprezentanţii Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor susţin că proiectul de Cod Silvic, promovat de Ministerul Mediului, întăreşte rolul politicului în domeniul silvic.
Principala nemulţumire vizează obligativitatea ca lucrătorii din sistem să obţină un atestat profesional, explică preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu.
"Tot personalul silvic de specialitate va fi autorizat de practică, sau va fi suspendat, sau i se va retrage autorizaţia de practică de către o comisie numită prin ordinul autorităţii centrale care răspunde de silvicultură.
"De asemenea, este cel puţin ciudat că toţi şefii de ocol silvic de la Regia Naţională a Pădurilor, o regie autonomă, trebuie numiţi numai cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. În felul acesta se politizează nu numai conducerile unităţilor şi subunităţilor Regiei Naţionale a Pădurilor, se politizează efectiv tot sectorul", spune Marian Stoicescu.
Prevederi pentru stoparea taierilor ilegale
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, iniţiatoarea proiectului, spune că cei care protestează nu pot fi decât cei care au beneficiat de pe urma vânzărilor ilegale.
Ea vorbeşte şi despre o altă prevedere, de asemenea contestată, care ar urma să fie unul din principalele instrumente de stopare a tăierilor ilegale.
Aceasta se referă la stoparea tăierilor masei lemnoase pe picior.
"Această prevedere extrem de importantă este, de fapt, cea mai radicală măsură pe care noi am introdus-o, pentru că se va trece de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat.
"Dacă vom introduce această măsură şi o vom aplica în practică, riscul să mai avem tăieri ilegale se diminuează foarte mult", spune Lucia Varga.
Codul Silvic se află la Comisia de agricultură din Senat, care trebuie să întocmească raportul pentru plen.