Locuinţele din România- cea mai scăzută suprafaţă locuibilă din UE
Locuinţele din România se caracterizează prin cea mai scăzută suprafaţă locuibilă din Uniunea Europeană, a declarat luni Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Februarie 2018, 12:04
Clădirile rezidenţiale din România sunt vechi şi au nevoie de modernizări şi reabilitări, iar locuinţele din România se caracterizează prin cea mai scăzută suprafaţă locuibilă din Uniunea Europeană, a declarat luni Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România, la o conferinţă a Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.
Suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe din România este de 41 mp, de peste două ori mai mică comparativ cu media din UE - 90,1 mp, conform datelor prezentate de Ionuţ Dumitru.
Locuinţele construite după anul 1990 reprezintă numai 18% din fondul de locuinţe, România situându-se în partea inferioară a clasamentului european, iar procesul de înlocuire a fondului de locuinţe cu unele având confort şi specificaţii tehnice ridicate este unul lent, influenţat de dinamica condiţiilor economice, raportul dintre locuinţele terminate şi fondul de locuinţe fiind de 0,5%.
Lucrările de modernizare a locuinţelor existente vor rămâne principala modalitate de îmbunătăţire a confortului, a afirmat economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Datele menţionate mai arată că România înregistrează cel mai scăzut nivel al creditelor ipotecare din Uniunea Europeană, cu o pondere de 7,9% în PIB, fondul de locuinţe finanţat prin credit ipotecar este de 0,9%, în timp ce media europeană este de 40,1%.