Lipsa de personal calificat, "cea mai mare problemă din construcții"
Piața construcțiilor din România a crescut cu 10% în 2015.
Articol de Alex Lancuzov, 23 Februarie 2016, 13:15
Lipsa personalului calificat este principala problemă din sectorul construcțiilor și riscă să afecteze numeroasele proiecte de infrastructură și imobiliare începute în ultima perioadă, a apreciat astăzi la o conferință de specialitate Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților din Construcții.
Nu există continuitate între investițiile derulate prin programele cu finanțare europeană dar situația se compensează prin derularea unor proiecte cu fonduri de la bugetul de stat.
Cu toate acestea, se așteaptă o posibilă scădere pe piața construcțiilor cauzată de numărul mic de companii specializate care au mai rămas în domeniu și de criza de specialiști de pe șantiere, spune pentru RRA Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților din Construcții.
"Ceea ce s-a întâmplat în 2007 - 2008 va fi o copilărie față de ce așteptăm în 2017, 2018 și 2019. Din păcate, pe de o parte foarte mulți lucrători au plecat afară, dar nu s-au mai întors deși mulți se așteptau să se întoarcă, deja s-au integrat acolo, însă nu s-au mai format alții. Oamenii nu au mai văzut o oportunitate de a intra în această piață.
"Dacă în anii 2005-2006 foarte mulți tineri erau interesați să intre la Facultatea de Construcții, în ultimii ani nu au mai fost deloc interesați de acest lucru.
"Vor demara foarte multe achiziții publice pe proiecte cu finanțare europeană, să vedem atunci în 2017- 2018 când aceste proiecte vor fi în desfășurare cu ce oameni le vom face", a spus Cristian Erbașu.
La rândul său, Mihai Rohan, președintele societăților din Industria Cimentului a precizat că fiecare euro investit în construcții antrenează alți trei euro din servicii și lucrări conexe.
Piața Construcțiilor - evaluată la 9 miliarde de euro - a crescut anul trecut în România cu aprox. 10 % față de 2014. Cea mai mare dezvoltare a construcțiilor se înregistrează în China unde se deschid în fiecare an 4000 de km. de autostradă și se produc 3 miliarde de tone de ciment, spre deosebire de cele 156 de milioane de tone de la nivelul UE.