Licitație destinată producătorilor de energie verde
Câștigătorilor acestei licitații li se va asigura un preț fix pentru energia electrică vândută pe o perioadă de 15 ani.
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 10 Octombrie 2024, 22:37
Ministerul Energiei organizează în această toamnă o licitație în baza căreia va acorda finanțare producătorilor de energie verde pentru a dezvolta proiecte fotovoltaice și eoliene ce vor cumula 1500 de megawați.
Câștigătorilor acestei licitații li se va asigura, în baza unor documente, denumite contracte pentru diferență, un preț fix pentru energia electrică vândută pe o perioadă de 15 ani, indiferent de cum va evolua piața europeană.
Autoritățile au organizat azi o întâlnire cu firmele interesate pentru a le oferi detalii despre acest mecanism.
Când prețul la energia electrică va fi mai mare decât cel stabilit în contract, producătorul de energie va direcționa diferența către stat, iar când prețul va fi mai mic, statul va compensa diferența pentru ca producătorul să nu piardă.
Daniel Pintilie, directorul unei companii producătoare de energie regenerabilă:
Aceste contracte pentru diferență sunt mecanisme esențiale pentru orice piață sănătoasă și matură. De mult așteptăm acest moment. Personal, nu mă așteptam să se și întâmple.
Este un efort și financiar, dar mai ales de administrare pe care politicienii au arătat că nu prea îl stăpânesc.
Și mă bucur să văd că totuşi se întâmplă, dar până nu vom avea prima licitație, dați-mi voie să fiu reticent.
Va fi o platformă publică unde fiecare investitor, în funcție de niște criterii și garanții bancare, va trebui să se înregistreze.
Sunt niște condiții foarte stricte de eligibilitate pe care va trebui să le respectăm fiecare.
E un mecanism sănătos, zic eu, care garantează un preț minim prin bani europeni. În baza acestui contract, tu poți să-ți obții finanțare sau poți să-ți asiguri un venit pe termen lung predictibil, ceea ce de fapt ne dorim toți investitorii să știm ce bani vom produce noi din această investiție.
Cererile de finanțare în cadrul licitației competitive, inclusiv oferta tehnică și cea financiară, se pot depune până pe 18 noiembrie, iar la anul este preconizată încă o astfel de licitație pentru alți 3500 de megawați de energie regenerabilă. România a obținut 3 miliarde de euro din fondul pentru modernizare pentru a finanța această schemă de sprijin al investitorilor în energie eoliană și solară.