Liberalizarea preţului la gaze, contestată în capitală
Sindicaliştii acuză guvernul că nu a făcut o analiză riguroasă a implicaţiilor creşterii preţului gazelor naturale şi nu a căutat soluţii alternative.
Articol de Daniel Neguţ, 19 Iunie 2013, 19:22
1000 de sindicalişti din chimie şi petrochimie au protestat miercuri, în Capitală faţă de liberalizarea preţului la gaze.
Ei spun că această măsură va duce la preţuri total necompetitive a produselor finite realizate în întreprinderi şi că vor urma falimente în lanţ şi concedieri.
Calendarul de liberalizare a preţurilor la energie este asumat de România în acordurile cu UE, spune premierul Victor Ponta, în timp ce ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, avansează ca soluţie ca gazele româneşti să fie vândute pe bursă pentru ca preţul să scadă.
Sindicaliştii acuză guvernul că nu a făcut o analiză riguroasă a implicaţiilor creşterii preţului gazelor naturale şi nici nu a căutat soluţii alternative.
Patronatele consideră că majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale va distruge economia românească.
"Nu o să mai putem să fim competitivi pe câteva ramuri industriale, cum ar fi metalurgia, industria chimică şi petrochimică, industria sticlei, industria constructoare de maşini. Prin aceste majorări de preţuri la energie şi la gaze va fi afectată toată economia românească", a spus preşedintele Compirom, Vasile Turcu.
Premierul Victor Ponta a subliniat că statutul de membră a UE înseamnă pentru ţara noastră şi anumite reguli şi obligaţii pe care le avem de îndeplinit, printre care şi respectarea calendarului de liberalizare a preţului la gazele naturale.
România nu a primit aprobare pentru amânarea aplicării calendarului
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a spus că România nu a primit aprobarea Comisiei Europene pentru amânarea aplicării acestui calendar.
"Am încercat să prelungim durata de liberalizare cu şase luni şi apoi cu încă şase luni, din păcate, Comisia nu a fost de acord cu această solicitare", a spus ministrul.
Constantin Niţă declară că o posibilă soluţie pentru consumatorii industriali este tranzacţionarea la bursă a gazelor naturale.
"Am avut discuţii astăzi cu sindicatele din industria petrochimică. Săptămâna viitoare împreună cu patronatele o să avem încă o discuţie. Propunerea noastră va fi probabil ca întreaga cantitate de gaze naturale produsă în România săfie vândută pe bursă. Încercăm o asemenea variantă, sperând că preţul la bursă să fie cât mai mic", a explicat ministrul.
Constantin Niţă a precizat că în acest moment România are cel mai mic preţ la gazele naturale din UE.