Leul "se depreciază constant în raport cu euro"
În contextul economic marcat şi de incertitudinile politice din Grecia, moneda naţională a României s-a depreciat constant în ultimele zile în raport cu euro. Cursul de schimb a ajuns la un nou minim record.
15 Mai 2012, 15:20
Cursul a atins un maxim istoric şi pare a se fi stabilizat, pentru moment, dincolo de pragul de 4,44 lei.
Specialiştii spun că pe termen scurt Banca Naţională a României poate să influenţeze cursul în orice direcţie.
Singura limită există atunci când se încearcă aprecierea leului, iar pentru aceasta limita o reprezintă mărimea rezervelor valutare.
Pentru deprecierea leului însă, banca centrală are resurse nelimitate, poate să crescă masa monetară la infinit.
Având în vedere această situaţie este normal să ne întrebăm cum decide banca centrală să intervină.
Analistul economic Alexandra Popa susţine că până în prezent banca centrală nu şi-a asumat niciodată intervenţii pe piaţa valutară şi că în ultima perioadă au fost tot mereu declaraţii conform faptului că piaţa este liberă.
"Din păcate însă, în ultima perioadă, deprecierea leului s-a accentuat, piaţa a fost luată prin surprindere tocmai pentru că leul era considerat valuta cea mai stabilă din regiune.
"Acum, într-adevăr, analiştii toţi stau cu ochii pe BNR. Au evitat să facă prognoze de curs. Pe termen scurt, bineînţeles, şi sentimentul investitorilor străini este foarte important. Să nu uităm că noi am avut în două luni trei guverne. Doi la mână, noi suntem parte totuşi a unei zone destul de riscante, privită cu multă aversiune, da, în momentul de faţă", a spus Alexandra Popa.
Analistul economic spune că leul ar avea nevoie de susţinere pentru a-şi reveni, dar pe de altă parte el evolueză în momentul de faţă în linie cu restul valutelor regionale.
"Problema pe care o întâmpinăm este însă în cazul persoanelor care au credite în valută, care trebuie să-şi plătească ratele, să schimbe lei în euro, iar în momentul de faţă în România nu există niciun plan de susţinere a acestora" afirmă Alexandra Popa.
În Ungaria, de exemplu, cursul de schimb a fost îngheţat pentru cei care au credite în franci elveţiei sau în euro şi a fost introdus şi falimentul personal.
Euro a atins un nou minim record marţi şi valorează 4,4411 lei, a anunţat BNR.