Leul, afectat de situaţia din Grecia
Incertitudinile legate de criza economică din Grecia au făcut, potrivit analiştilor economici, ca leul să se deprecieze în raport cu euro, iar cursul anunţat de BNR să urce la peste 4,26 lei.
Articol de Iulian Olescu, 20 Iunie 2011, 19:00
De câteva zile, moneda naţională înregistrează o depreciere în raport cu euro despre care analiştii financiari spun că e doar una de moment şi că ar fi legată de nesiguranţa privind soarta Greciei.
În plus, aceiaşi specialişti susţin că în această perioadă de incertitudine mulţi investitori aleg să strângă roadele investiţiilor, ceea ce înseamnă că profitul obţinut în lei este transformat în euro sau dolari şi trimis în ţările de origine.
După o perioadă în care leul a urmat o tendinţă de apreciere în raport cu euro, în ultima săptămână trendul s-a inversat şi cursul de schimb calculat la BNR a urcat la peste 4,26 lei pentru un euro, cel mai înalt înregistrat în ultimul timp.
Această evoluţie este pusă de specialişti în special pe seama incertitudinilor legate de situaţia din Grecia.
"Cred că în principal este datorată schimbării sentimentului investitorilor pe pieţele internaţionale, în contextul îngrijorărilor legate de criza datoriei Greciei, la care s-a adăugat şi faptul că mulţi investitori pariau pe o apreciere a leului în următoarele luni, ori îndată ce aceste aşteptări nu au fost confirmate de evoluţia din piaţă, atunci aceştia s-au grăbit să-şi închidă poziţiile pe care le aveau, pariind pe aprecierea leului, ori asta n-a făcut decât să compună şi mai mult impactul temerilor de pe pieţele internaţionale şi să ducă la o depreciere a leului.
"Deci din acest punct de vedere, atâta vreme cât vor exista astfel de îngrijorări şi atâta vreme cât va exista suspiciunea unui posibil efect de domino în cazul în care Grecia şi-ar restructura datoriile, efectul de domino care s-ar manifesta în regiune, inclusiv în România, perspectivele leului nu sunt favorabile", a declarat analistul economic Radu Crăciun.
Pentru perioada imediat următoare, Radu Crăciun spune că evoluţia leului va fi strâns legată de modul cum se va rezolva situaţia din Grecia.
Dacă parlamentul elen va aproba planul de redresare economico-financiară propus de executiv şi dacă FMI şi Comisia Europeană vor sprijini în continuare Grecia, sentimentul investitorilor s-ar putea îmbunătăţi din nou, iar leul nu va mai resimţi presiunile externe legate de această situaţie, apreciază Radu Crăciun.
În caz contrar, monedele din regiune îşi vor continua, probabil, trendul de depreciere.