Legumicultorii români se plâng de scăderea producţiei din cauza secetei
În pieţele din Giurgiu, în plin sezon al legumelor proaspete, preţurile îi sperie pe cumpărători.
Articol de Marcela Petcu, 17 August 2024, 13:43
Legumicultorii români spun că seceta şi temperaturile extreme din ultimele luni le-au ars culturile, ducând la scăderea producţiei, dar, în acelaşi timp, au grăbit coacerea legumelor.
Comparativ cu anul trecut, bugetul pentru conservele de toamnă s-ar putea dubla.
În pieţele din Giurgiu, în plin sezon al legumelor proaspete, preţurile îi sperie pe cumpărători.
Roşiile, ardeii, vinetele, care în această perioadă se ieftineau, ajung acum să coste şi de două ori mai mult faţă de anul trecut. Corespondentul RRA Marcela Petcu are mai multe informaţii.
Reporter: Producătorii spun că recoltele au fost mici, iar pierderile - foarte mari.
-: Producţia e foarte mică anul ăsta şi inclusiv la roşie.
Reporter: Cum merge vânzarea? Ce zic cu oamenii?
-: Oamenii erau obişnuiţi cu roşiile la un preţ mai derizoriu, aşa, în pofida faptului că astea sunt condiţiile, ţinem şi noi preţul, să putem să ne scoatem măcar cheltuielile.
-: Anul trecut le dădeam roşiile cu 3 lei, acum, dacă nu mai sunt, ca să ne scoatem şi noi paguba, şi noi avem... Ne costă şi pe noi folia, ne costă sămânţa, munca pe care o plătim. Din opt solare pe care le am, n-am scos nici 30% roşii.
Reporter: Cu asemenea preţuri, mulţi cumpărători renunţă să mai achiziţioneze legume sau se mulţumesc cu puţin.
-: Preţurile sunt mari, pentru piaţa Giurgiu, sunt mari.
-: E pensia mică, aşa că ne uităm să luăm de unde este, după punga noastră.
Gospodinele care îşi fac provizii pentru iarnă se confruntă în acest an cu un buget mult mai mare faţă de anii anteriori.