Legislaţia fiscală "ar putea fi din nou schimbată"
Autorităţile române iau în calcul modificarea, din nou, a legislaţiei după ce punerea în practică a plăţii TVA la încasare şi a noului Cod Fiscal, a creat multe confuzii.
Articol de Iulian Olescu, 05 Februarie 2013, 15:28
Contestate de o mare parte a oamenilor de afaceri, principalele modificări fiscale ale anului trebuie revizuite, acceptă reprezentanţi ai ministerului de finanţe, la o întâlnire cu consultanţi şi investitori interesaţi de detalii legate de aplicarea noilor prevederi.
Punerea în practică a plăţii TVA la încasare, de la începutul anului, şi a noului Cod Fiscal, de la 1 februarie, a creat multe confuzii printre cei vizaţi de sistemul de taxare; de aceea autorităţile iau deja în calcul modificarea, din nou, a legislaţiei.
Reprezentanţii companiilor şi ai firmelor de consultanţă fiscală au adresat foarte multe întrebări punctuale specialiştilor din ministerul de finanţe privind modificările Codului Fiscal, intrate în vigoare la 1 februarie.
Nelămuririle mediului de afaceri ilustrează faptul că noile reglementări de natură fiscală promovate de către Executiv determină dificultăţi în aplicare şi în unele cazuri afectează societăţi care nu erau iniţial vizate de prevederile respective.
În privinţa sistemului de impozitare a microîntreprinderilor, de exemplu, firmele nou înfiinţate care în primul an de funcţionare sunt axate pe investiţii pentru dezvoltare, sunt cele mai afectate de noile reglementări, gândite iniţial pentru a scoate la lumină profiturile nedeclarate.
Oamenii de afaceri spun că modificările se fac "fără consultarea prealabilă a părţilor afectate"
Secretarul de stat în ministerul finanţelor, Dan Manolescu, spune că odată ce ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal va intra în procedura parlamentară de aprobare, vor putea fi făcute şi anumite corecţii pentru a răspunde unora dintre solicitările formulate de mediul de afaceri.
Şi în cazul noului sistem de plată a TVA adăugată la încasarea facturii, intrată în vigoare la 1 februarie, s-au constatat probleme privind punerea sa în practică, aşa că ministerul finanţelor analizează deja oportunitatea modificării lui.
"S-ar putea să luăm anumite măsuri de corecţii în vederea îmbunătăţirii aplicării acestui sistem. Încă nu e luată o decizie, care ar fi cea mai bună variantă, dacă mergem fie pe introducerea unei opţiuni în aplicarea acestui sistem, fie pe modificarea duratei în care TVA-ul devine colectat, de la 90 de zile, la un termen mai mare sau o combinaţie între cele două variante", a spus secretarul de stat.
Oamenii de afaceri, firmele de consultanţă fiscală şi chiar analiştii economici au reproşat Executivului faptul că adoptă modificări importante, ce ţin de fiscalitate, într-un timp mult prea scurt şi fără consultarea prealabilă a părţilor afectate.