Jumătate din românii din orașe "au venituri reduse de criză"
Un studiu al companiei de consultanţă americană 360insights arată că 52% dintre românii din mediul urban au înregistrat scăderi ale venitului în 2010 comparativ cu 2009.
Articol de Sorin Moţatu, 19 Septembrie 2010, 18:37
Mai mult de jumătate dintre români au venituri mai mici decât în anul 2009, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă americană 360insights, citat de Mediafax.
Dacă în perioada aprilie-mai în această situaţie se regăseau doar persoanele de peste 35 ani cu nivel redus de educaţie, în lunile iulie și august au început să fie afectați de scăderea salariului şi oameni mai tineri, cu educaţie şi venituri medii.
Studiul arată că 52% dintre românii din mediul urban au înregistrat scăderi ale venitului în 2010 comparativ cu 2009, în timp ce în lunile aprilie-mai ale acestui an rata era de 37%.
Autorii studiului menţionează că această rată a crescut îngrijorător în ultimele trei luni; 66% dintre cei intervievaţi au răspuns că sunt în căutarea unor noi surse de venit, iar 50% dintre români au redus cheltuielile pentru alimente, utilităţi, vacanţe şi concedii pentru a face faţă diminuării veniturilor.
Autorii studiului menţionează că efectele crizei financiare au ajuns să fie o normalitate cotidiană, în condiţiile în care la începutul anului trecut românii priveau cu detaşare şi optimism modul de evoluţie a crizei, iar acum se declară afectați de acest fenomen.
La polul opus, cercul celor optimişti, neatinşi de criză, este destul de restrâns: doar 14% dintre românii din mediul urban afirmă că nu au fost afectaţi de criză, ci, dimpotrivă, le merge din ce în ce mai bine.
În studiu se precizează că persoanele cu venituri mari şi cei cu studii superioare rămân deocamdată cel mai puţin afectate de criză.
Studiul a fost realizat în lunile iulie-august pe un eşantion reprezentativ la nivel urban de 800 de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 64 ani.