Isărescu: Majorarea TVA poate aduce un şoc în economie
Creşterea TVA poate provoca un 'şoc inflaţionist', iar o creştere a impozitelor, cum ar fi şi cel pe venituri poate avea efecte mai difuze a spus Isărescu.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Iulie 2009, 18:58
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a avertizat, miercuri, asupra pericolului pe care l-ar putea aduce în economie o majorare a Taxei pe Valoarea Adăugată, confirmând faptul că în 2009 Executivul nu va lua astfel de măsuri.
Creşterea TVA poate provoca un 'şoc inflaţionist', iar o creştere a impozitelor, cum ar fi şi cel pe venituri poate avea 'efecte mai difuze, dar care apar totuşi, pe creşterea economică, dar şi pe inflaţie', a avertizat guvernatorul Băncii Centrale.
Mugur Isarescu, a declarat ca, personal, este impotriva unor cresteri a impozitelor importante, chiar si a unor discutii pe aceasta tema, care in asemenea momente debusoleaza si mai mult economia si populatia.
Eliberarea rezervelor minime obligatorii la momentul necesar si in doza necesara va face diferenta dintre succes si esec, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
BNR a redus dobanda de referinta cu jumatate de punct procentual, la 9%, si a redus rezervele minime obligatorii minime atat la lei, cat si la valuta, masura prin care elibereaza bancilor peste 2 miliarde de euro, bani pe care acestea sa ii poata pompa in economie.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a respins, marţi, o posibilă majorare a TVA şi a cotei unice, ca măsuri pentru combaterea crizei economico-financiare.
Premierul Emil Boc a afirmat, în repetate rânduri, că TVA şi cota unică de impozitare de 16 la sută nu vor fi modificate în acest an.
Guvernul a discutat, marţi, în şedinţă, o serie de măsuri prin care urmăreşte limitarea efectelor crizei economice, măsuri care vor fi implementate în perioada următoare, a anunţat premierul Emil Boc.
Acesta a enumerat măsurile pe care Guvernul le va avea în vedere pe viitor, printre acestea numărându-se extinderea mecanismului de garantare utilizat la programul ''Prima casă'' şi în alte domenii ale economiei, reducerea numărului agenţiilor guvernamentale, achitarea datoriilor restante la rambursările de TVA şi sprijinirea firmelor care angajează şomeri.