Investitorii francezi vor să-şi extindă afacerile în Sălaj
Investitorii francezi şi-au manifestat interesul pentru investiţii în industrie şi agricultură, două domenii pe care le consideră de viitor în România.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 01 August 2013, 07:07
Investitorii francezi sunt pe cale să-şi extindă afacerile în judeţul Sălaj.
În prezent, filialele companiei Michelin de la Zalău au în jur de 2.000 de angajaţi, iar compania franceză a concesionat 20 de hectare de teren, cu scopul extinderii activităţii.
Preşedintele Michelin Europa Centrală şi de Sud, Eric Faidy, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, au discutat miercuri cu autorităţile judeţului Sălaj şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri sălăjean despre adoptarea unui plan concret privind atragerea de noi investitori francezi pe platforma industrială a municipiului Zalău.
Oficialii producătorului mondial de anvelope au apreciat în cadrul întâlnirii cu autorităţile sălăjene că numai o promovare corectă şi adoptarea unui plan de facilităţi palpabile vor avea ca rezultat atragerea de noi investitori inclusiv din rândul oamenilor de afaceri francezi.
Paticipanţii la întâlnire au vizitat apoi cele două uzine Michelin din Zalău, în care lucrează aproape 2.000 de salariaţi.
Un alt scop al acestei vizite este facilitarea relaţiilor de afaceri dintre investitorii români şi cei francezi în România, poducătorul francez de anvelope având trei uzine cu peste 3.000 de angajaţi.
Michelin, noi investiţii în România
Compania franceză a achiziţionat recent un teren de aproximativ 20 de hectare în comuna sălăjeană Crişeni, valoarea tranzacţiei fiind de peste 1,5 milioane de euro, iar scopul achiziţiei este realizarea de noi investiţii.
Într-o informare oficială a administraţiei sălăjene, se arată că în urma întâlnirii de miercuri a fost perfectată adoptarea mai multor programe de dezvoltare profesională a angajaţilor companiei franceze, prin modernizarea celor două uzine, dar şi punerea în practică a unui proiect pentru creşterea siguranţei pe drumurile din România, ca parte integrantă a implicării investitorului francez în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea locală.
Investitorii francezi prezenţi la întâlnire şi-au manifestat interesul pentru investiţii în industrie şi agricultură, două domenii pe care le consideră de viitor în România.
Delegaţia franceză a mai arătat nevoia înfiinţării de birouri unice la nivel de judeţ, pentru ca agenţii economici străini interesaţi de investiţii în România să obţină autorizaţiile şi avizele necesare într-un timp cât mai scurt.
Compania franceză este considerată, după numărul de salariaţi, cel mai important angajator din Sălaj, iar investiţiile franceze şi cele italiene s-au dublat în ultimul deceniu în municipiul Zalău şi continuă să crească.