Investiţii de "minim 10 miliarde euro" până la sfârşitul anului
Guvernul îşi propune să atragă până la sfârşitul anului investiţii de "minimum 10 miliarde euro", conform planului naţional lansat de premierul Victor Ponta.
Articol de Angela Matei, 11 Iulie 2013, 14:09
Premierul Victor Ponta a făcut un bilanţ al economiei româneşti, pentru ultimul an, în privinţa atragerii de fonduri europene şi a creării de locuri de muncă.
Premierul Victor Ponta spune că, după consolidarea macroeconomică şi ieşirea din procedura de deficit excesiv din 2012 a urmat, în primele trei luni ale lui 2013, deblocarea programelor operaţionale, iar acum, ne aflăm în etapa a treia, care constă în relansarea relaţiilor politice şi economice externe.
Şeful executivului spunea că, de la preluarea mandatului, au intrat în conturile ministerului finanţelor din fonduri europene 1,6 miliarde de euro.
"În conturile ministerului de finanţe, din fonduri europene, au intrat 1,6 miliarde de euro şi sunt, de asemenea, încă 0,4 deja trimise la Bruxelles, deci în maxim o lună, o lună şi jumătate, 2 miliarde de euro din fonduri europene, în ultimul an.
"Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut există un număr de 100.000 de salariaţi stabili, calculaţi pe contracte de muncă, în firme cu peste patru salariaţi şi care lucrează 22 de zile pe lună. Germania este ţara în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă stabile, Marea Britanie, mai departe, România.
"După noi, Cehia, Ungaria şi, din păcate, există multe alte ţări unde numărul acesta a scăzut. Vreau să vedem de fiecare dată dezvoltarea României în context european", a declarat Victor Ponta.
Cinci domenii cheie pentru investiţii
Pentru 2013, guvernul îşi propune cinci domenii cheie de investiţii strategice, respectiv energie, reusrse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, iar ţintele ar fi 50.000 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului şi investiţii de minim 10 miliarde de euro.
În domeniul energiei, de exemplu, guvernul se bazează pe proiecte precum investiţii de 1 miliard de euro puse la dispoziţie de KazMunaiGaz, un nou grup energetic la Rovinari cu o investiţie chineză de 1 miliard de dolari, iar Fântânele, în Mureş, în parteneriat cu Elcen, o investiţie de 150 de milioane de euro pentru o centrală pe gaz.
Şi în domeniul resurselor minerale se anunţă investiţii importante, 1 miliard de euro pentru dezvoltarea de noi zăcăminte ar urma să vină de la OMV, companie, care, împreună cu Exxon şi Romgaz, ar urma să investească un alt miliard de euro pentru explorări în Marea Neagră şi producţia de gaze.
Acestea ar putea să aducă - potrivit premierului - independenţa energetică începând din 2018.
Primul ministru a mai anunţat că, din 2014, România va avea redevenţe pentru toate resursele naturale la nivel european, urmând ca legea, în acest sens, să fie aprobată în această toamnă.