"Interes al oamenilor de afaceri sud-coreeni" pentru Cluj
La Bucureşti se semnează un acord de colaborare, în urma căruia România va primi consultanţă în gestionarea unor sectoare precum munca sau educaţia.
21 Mai 2012, 14:57
România încearcă să obţină avantaje concrete din parteneriatul strategic pe care îl are cu Coreea de Sud, ţară care se mândreşte că a reuşit să depăşească prima criza economică mondială şi care a alocat în ultimii ani fonduri importante pentru dezvoltare tehnologică, reuşind în multe domenii să ocupe primul loc la nivel internaţional.
În timp ce ministrul delegat pentru relaţia cu mediul de afaceri are programate două zile de convorbiri pe teme economice la Seul, la Bucureşti se semnează un acord de colaborare, în urma căruia România va primi consultanţă în gestionarea unor sectoare ca munca sau educaţia, iar la Cluj oamenii de afaceri coreeni caută posibilităţi de a investi.
Clujul este o destinaţie tot mai interesantă pentru oamenii de afaceri asiatici.
După ce o serie de jucători importanţi, inclusiv din domeniul producţiei de electronice sau din cel al energiei şi-au deschis fabrici în Transilvania, acum este rândul unor companii din domeniul opticii ori al decoraţiunilor să prospecteze piaţa din Cluj.
O delegaţie de oameni de afaceri din Coreea de Sud se află în Cluj-Napoca pentru a-şi căuta parteneri locali.
Printre firmele prezente la Cluj se află şi unul din cei mai importanţi producători de lentile de contact reprezentat de preşedintele companiei, Tae-Kang.
Astfel de întâlniri vor continua, pentru că interesul coreenilor este tot mai mare - spune reprezentantul Asociaţiei neguvernamentale Open Bridge, Octavian Gagiu.
"Unul dintre punctele principale este găsirea de parteneri pentru import, însă nu este exclus şi se lucrează de data aceasta pentru un termen mai lung, deschiderea unor facilităţi de producţie în România şi crearea de locuri de muncă", a declarat Octavian Gagiu.
Interesul oamenilor de afaceri coreeni este stimulat şi de bunele relaţii dintre Primăria Cluj-Napoca şi Primăria oraşului Swon, spune Emilia Botezan de la Serviciul de Relaţii Internaţionale al Primăriei Cluj-Napoca.
"Firmele au întâlniri one to one. În fiecare din aceste patru firme se întâlnesc cu aproximativ 4 sau 5 firme româneşti, care ar putea să fie colaboratorii lor în viitor", a declarat Emilia Botezan.
Nu doar oamenii de afaceri coreeni sunt interesaţi de investiţii în Cluj-Napoca.
Companii din China vor să participe la construirea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, iar o companie auto din India este interesată să investească în comuna clujeană Jucu, în parcul industrial de unde a plecat compania finlandeză Nokia.