Întărirea leului "este mai degrabă o chestiune de conjunctură"
Mugur Isărescu a declarat că aprecierea monedei naţionale din ultima perioadă s-a datorat situaţiei regionale şi nu este o consecinţă a performanţelor economiei româneşti.
Articol de Iulian Olescu, 09 Mai 2014, 08:57
România va termina de rambursat împrumutul de la FMI anul viitor, cu rezerve valutare mai mari decât în momentul în care a contractat împrumutul.
Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit şi despre aprecierea monedei naţionale înregistrată în ultima perioadă şi a spus că întărirea leului este mai degrabă o chestiune de conjunctură datorită situaţiei regionale şi nu o consecinţă a performanţelor economiei româneşti.
Precizările au fost făcute joi la prezentarea raportului asupra inflaţiei.
Dintre factorii care ar putea determina o inflaţie mai mare decât cea prognozată, Mugur Isărescu a menţionat dinamica preţurilor materiilor prime pe pieţele internaţionale şi ale alimentelor pe piaţa internă, incertitudinile privind implementarea fermă şi consecventă a reformelor structurale în contextul anului electoral şi mai ales coordonatele mediului externe, marcate parcă mai mult ca niciodată de incertitudini.
"Exemplul pe care l-am dat a fost Turcia şi Ucraina. După criza turcească au ieşit capitaluri, o anumită presiune pe deprecierea leului de când cu criza ucraineană nu observăm acest lucru, cel puţin până în prezent. Dimpotrivă, am văzut şi efecte inverse. S-a accentuat criza acolo, a intrat capitalul în România", a spus guvernatorul BNR.
Mai mult, se constată şi o evoluţie în sensul aprecierii al cursului de schimb al monedei naţionale, evoluţie nu neapărat dezirabilă, spune Mugur Isărescu.