Instituţie unică pentru controlul băncilor europene
Una dintre cauzele actualei crize a datoriilor din zona euro este faptul că uniunea monetară este tratată diferit în fiecare ţară, spune preşedintele BCE, Mario Draghi.
Articol de Sergiu Şteţ, 23 Noiembrie 2012, 15:25
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a explicat la Congresul European al Băncilor necesitatea unei uniuni financiare pe lângă cea monetară, reprezentată de moneda euro, la nivel european.
În opinia şefului Băncii Centrale Europene, pentru ca pe viitor să poată fi evitate crizele financiare este nevoie de o instituţie unică de supraveghere a sistemului bancar la nivel european astfel încât să nu se mai ajungă în situaţia ca băncile să trebuiască să fie salvate cu bani de la contribuabili.
Liderii europeni au convenit în luna iunie asupra unui acord de principiu privind necesitatea centralizării supravegherii sistemului bancar din zona euro.
Deocamdată nu a fost definitivat cadrul legal pentru unificarea financiară a Europei.
Una dintre cauzele actualei crize a datoriilor din zona euro este faptul că uniunea monetară, adică moneda euro, este tratată diferit în fiecare ţară.
Criza financiară are cauze comune
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, susţine că, chiar dacă crizele financiare pot fi diferite în privinţa unor aspecte, ele au şi trăsături şi cauze comune.
O criză financiară începe cu creşterea rapidă a volumului creditelor, majorarea spectaculoasă a preţului diverselor active, precum imobilele, şi o scădere treptată a prudenţei băncilor la acordarea creditelor.
Un astfel de ciclu e greu de oprit de instituţii naţionale, pentru că acestea ar trebui să adopte decizii nepopulare la momentul respectiv.
Supravegherea unică a sistemului bancar la nivel european ar putea fi o parte a soluţiei de depăşire a unor astfel de momente.
Instituţia respectivă nu va fi însă suficientă singură pentru recâştigarea încrederii în economiile europene - a spus Mario Draghi.
Guvernele vor trebui să continue reformele structurale la care s-au angajat şi să adopte măsuri pentru refacerea competitivităţii.
În plus, liderii europeni vor trebui să facă modificările legislative şi instituţionale astfel încât actuala uniune monetară să fie completată cu o uniune financiară şi economică a Europei.