Inflaţie "mai mică" în următoarele luni
Preşedintele consiliului fiscal şi economic, Ionuţ Dumitru, anticipează că din luna iulie efectul majorării TVA din 2010 nu se va mai reflecta în preţurile de consum.
Articol de Iulian Olescu, 04 Ianuarie 2011, 16:38
Menţinerea sub control a creşterii preţurilor este principala prioritate a Băncii Naţionale pentru anul în curs.
Posibilitatea atingerii acestui obiectiv va fi mai clară după jumătatea anului, când majorarea TVA din 2010 îşi va fi epuizat efectele.
Analiştii apreciază că 2011 va fi un an favorabil din punctul de vedere al evoluţiei inflaţiei, şi că acest indicator calculat pe sistem anualizat va ajunge undeva în jurul valorii de 4%, după ce, din luna iulie, efectul majorării de TVA din 2010 nu se va mai reflecta în preţurile de consum.
Ionuţ Dumitru, preşedintele consiliului fiscal şi economic, şef al unei importante bănci din România spune că România poate "anticipa în lunile următoare o inflaţie relativ mai mică decât în lunile anterioare"
În opinia lui Ionuţ Dumitru în următoarea perioadă "va fi probabil o presiune inflaţionistă venită din ajustările de accize de la 1 ianuarie", dar faţă de anul trecut, când România a avut o "creştere foarte puternică a inflaţiei în ianuarie 2010, probabil ianuarie 2011 va consemna o inflaţie lunară substanţial mai mică"
ionuţ Dumitru a anticipat că "în trimestrul întâi din 2011 România va avea inflaţie anuală în jur de 7%".
De asemenea, preşedintele consiliului fiscal şi economic mai spune că odată ce efectul creşterii de TVA va dispărea din inflaţia anuală, aproximativ de la 1 iulie, "inflaţia anuală va scădea substanţial undeva spre 4%, probabil spre sfârşitul anului 2011".
În privinţa creşterii economice, Ionuţ Dumitru consideră că cel puţin în primul trimestru al anului o revigorare ar putea proveni tot din evoluţia exporturilor, în condiţiile în care deficitul de cerere internă va continua să se manifeste.
Ionuţ Dumitru a declarat că "pe termen scurt economia va continua să fie afectată de programul de ajustare din sectorul bugetar, în contextul în care e de anticipat ca şi în lunile următoare veniturile în termeni reali ale populaţiei nu numai din sectorul bugetar, dar la nivelul economiei în ansamblu e de aşteptat să se ajusteze, ceea ce din perspectiva consumului e un factor negativ. Deci practic pe termen scurt consumul în economie nu poate să performeze foarte bine".
Creşterea consumului va reveni treptat
De asemenea Ionuţ Dumitru a precizat că revenirea consumului "va fi una uşoară şi anevoioasă".
"Practic economia în primul trimestru cel puţin depinde în continuare de ceea ce se întâmplă în economiile vestice, adică cu cererea externă, cu exporturile noastre, în contextul în care, aşa cum spuneam, grosul produsului intern brut, care înseamnă cererea internă, consumul, va performa cel mai probabil slab", a mai adăugat Ionut Dumitru.
Legat de evoluţia cursului de schimb al leului, Ionuţ Dumitru spune că aceasta va fi marcată de o relativă stabilitate pe întreaga durată a anului 2011.
Ionuţ Dumitru a anticipat un curs destul de stabil, "cu o marjă de plus, minus 1%, poate plus, minus 2% faţă de nivelul la care suntem în momentul de faţă, probabil undeva între 4,2 şi 4,35, 4,4 maxim".
Pentru primul trimestru Ionuţ Dumitru spune că evoluţia cursului de schimb va depinde nu numai de factori interni, ci şi de situaţia din economiile vestice, de sentimentul de pe pieţele internaţionale şi de criza datoriilor suverane din zona euro.