Inflaţia pare să fi reintrat pe o traiectorie descendentă, după creşterea importantă din luna ianuarie
Inflaţia pare să fi reintrat pe o traiectorie descendentă, după creşterea importantă din luna ianuarie, determinată de efectele pachetului fiscal adoptat anul trecut pentru limitarea deficitului bugetar, a precizat, astăzi, consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Martie 2024, 17:02
Inflaţia pare să fi reintrat pe o traiectorie descendentă, după creşterea importantă din luna ianuarie, determinată de efectele pachetului fiscal adoptat anul trecut pentru limitarea deficitului bugetar, a precizat, astăzi, consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, potrivit RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.
El a adăugat că această evoluţie fusese anticipată de banca centrală în prognozele sale. Pe de altă parte, analiştii consideră că există în continuare riscuri la adresa evoluţiei viitoare a inflaţiei, în condiţiile creşterilor de taxe prognozate pentru anul viitor.
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România: ”Cred că politica fiscală e principalul risc asupra inflaţiei, nu numai anul acesta, ci mai ales anul viitor. Defiicitul bugetar vedem că e nesustenabil, iar dacă ne uităm la cheltuielile angajate, va exploda la anul.
Vom fi în procedură de deficit excesiv, poate vedem că deja riscăm să nu primim fonduri din PNRR. Asta ar putea duce la înrăutăţirea ratingului. Mi se pare esenţial să luăm banii din PNRR, prin urmare, ar trebui la anul să ne aşteptăm la taxe extrem de puternice.
Adică anul viitor va fi adevărata creştere de taxare în economia românească. În aceste condiţii, crescând taxele, vom avea şi inflaţia aferentă. Deci, da, mă aştept să mai fie şocuri pe inflaţie şi inflaţia să scadă gradual, dar vine un asemenea şoc din politica fiscală care, iarăşi, ne va lua poate un an, un an jumătate să-l ducem din nou înapoi /în ţintă/.”
La rândul său, Florian Libocor, economist şef al unei bănci importante din România, consideră că BNR nu se va grăbi să reducă dobânda cheie în prima jumătate a acestui an, iar în a doua parte, o posibilă scădere nu va depăşi un punct procentual, deoarece banca centrală trebuie să se asigure că tendinţa de încetinire a creşterilor de preţuri este una sustenabilă şi de durată, a transmis reporterul RRA Iulian Olescu./RADOR RADIO ROMÂNIA/