Inflaţia din 2012 "va rămâne în jur de 3%"
Banca Naţională a constatat că depozitele populaţiei cresc, lucru ce va afecta creşterea consumului, se va reflecta într-o diminuare a acestuia pe viitor, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
07 Februarie 2012, 15:53
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, anticipează că indicele de creştere a preţurilor va rămâne şi în acest an în jur de 3%.
În raportul privind inflaţia, guvernatorul BNR a spus că scăderea preţurilor la alimente înregistrată în anul 2011 a fost ajutată de producţia agricolă bună şi că există potenţial pentru o scădere a preţurilor şi în acestă primăvară.
Guvernatorul BNR a prezentat raportul asupra inflaţiei pe trimestrul IV 2011.
Pe trimestrul IV inflaţia anuală a evoluat apropiat de prognozele BNR şi la sfârşitul anului s-a apropiat de ţinta de inflaţie de 3%.
Procesul dezinflaţiei a continuat întregul trimestru, a fost un an favorabil din punct de vedere agricol, s-au detensionat pieţele internaţionale energetice şi agricole, a fost consemnat un deficit de cerere, creşterea cereri este încă sub potenţial, a mai spus guvernatorul BNR.
La evoluţia pozitivă a contribuit şi politica monetară. Banca Centrală a constatat în trimestrul IV o reducere a anticipaţiilor inflaţioniste ale consumatorilor şi analiştilor.
Majorarea preţurilor administrate şi deprecierea leului, mai ales faţă de dolar, au contribuit însă la înrăutăţirea procesului de dezinflaţie.
Având în vedere aceste aspecte, BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3% la 3,2%, din cauza faptului că apreciază un an agricol normal, faţă de un an agricol foarte bun, cum a fost 2011, se pierde "efectul de bază", după cum spun specialiştii.
Banca Centrală estimează pentru 2013 o creştere a preţurilor de 3%.
Creşterile salariale s-au materializat în sectorul neguvernamental şi au fost corelate, în consecinţă, cu productivitatea muncii, deci au fost creşteri salariale sănătoase.
BNR a constatat că depozitele populaţiei cresc, lucru ce va afecta creşterea consumului, se va reflecta într-o diminuare a acestuia pe viitor, cu atât mai mult cu cât băncile au intrat într-o veritabilă bătălie pentru câştigarea clienţilor, a mai spus Mugur Isărescu.