Industria şi-a încetinit ritmul în luna octombrie
Evoluţiile din economie s-au reflectat şi în cele ale veniturilor angajaţilor, acestea scăzând în octombrie, atât la salariu brut, cât şi la net comparativ cu luna anterioară.
Articol de Iulian Olescu, 07 Decembrie 2011, 15:17
Industria, unul din principalele motoare ale evoluţiei economice uşor pozitive din acest an, a încetinit ritmul în luna octombrie, arată datele Institutului de Statistică prezentate marţi, conform cărora atât cifra de afaceri, cât şi comenzile noi au fost mai mici decât în luna anterioară.
Ca o consecinţă, câştigurile salariale au fost ceva mai mici decât în septembrie.
Cifrele pe toate cele 10 luni ale anului în curs continuă să fie însă pozitive comparativ cu perioada similară din 2010.
Cifrele comunicate de Institutul Naţional de Statistică evidenţiază scăderi în luna octombrie faţă de septembrie, atât în cazul cifrei de afaceri, minus 5,5%, cât şi mai ales în cazul numărului de comenzi noi din industrie, minus 17,8 procente.
În cazul cifrei de afaceri, scăderea a fost determinată de evoluţia industriei prelucrătoare care s-a redus cu aproape 6%, în timp ce industria extractivă a înregistrat o creştere cu 4,8 procente.
Scăderi au fost consemnate pe toate marile grupe industriale, cele mai ridicate în industria energetică, iar cele mai reduse în cea a bunurilor de folosinţă îndelungată.
Cu toate acestea, faţă de perioadele corespunzătoare din anul trecut, atât cifra de afaceri, cât şi comenzile noi din industrie înregistrează creşteri, în schimb construcţiile continuă să scadă, atât în comparaţie cu lunile anterioare, cât şi raportat la anul 2010.
Evoluţiile din economie s-au reflectat şi în cele ale salariilor, care au scăzut în octombrie, atât la brut, cât şi la net faţă de septembrie.
Mai puţine prime
O altă explicaţie a acestei reduceri este şi aceea că, în septembrie, au fost acordate mai multe prime ocazionale şi s-au plătit concedii de odihnă, mai remarcă Institutul Naţional de Statistică.
Cele mai mari reduceri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în octombrie în activităţile legate de extracţia şi prelucrarea petrolului brut şi a gazelor naturale, dar şi în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv asigurări şi administrare de fonduri de pensii.
"Datele confirmă ceea ce cei din economie remarcau de altfel la începutul acestei toamne şi pe parcursul verii, că avem o ajustare a cifrelor rezonabile sau chiar îmbucurătoare pe care le-am înregistrat în primăvară. De fapt, luna octombrie este prima care confirmă, fără dubii, că am intrat într-o perioada descendentă. Rămâne de văzut dacă luna noiembrie va confirma o tendinţă sau am avut un accident de parcurs pe cursul lunii octombrie.
"Una peste alta, nu mă aştept la evoluţii semnificative sau la o reîntoarcere a tendinţei. Cred că, mai degrabă, vom avea o confirmare a tendinţei acesteia, de scădere. Aş mai remarca însă un lucru, pe energie avem un consum ridicat, mai ridicat decât anul trecut, în condiţiile în care producţia de energie ieftină este mai mică, hidro şi nuclear. Asta înseamnă că, de fapt, avem un consum de energie mai scump şi mai ridicat, ceea ce pe industrie înseamnă costuri mai mari. Poate aşa explicăm în bună măsură şi ajustările salariale", a declarat analistul economic Dan Suciu.
Aşadar, aşteptările pentru perioada următoare nu sunt tocmai optimiste şi nici nu aveau cum să fie în contextul situaţiei din zona euro, de rezolvarea problemelor de acolo depinzând în mare măsură şi modul cum va evolua economia românească pe viitor.