Indicii ROBOR au continuat să scadă
Indicii ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor cu dobândă variabilă, au continuat să scadă uşor după ce au crescut vertiginos anul trecut.
Articol de Iulian Olescu, 19 Ianuarie 2023, 07:56
Indicii ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor cu dobândă variabilă, au continuat să scadă uşor după ce au crescut vertiginos anul trecut.
În scădere este şi indicele IRCC. Românii sunt puternic afectaţi de creşterile de dobânzi din ultima perioadă - unele rate crescând cu peste 50% -, ca urmare a celor 11 majorări consecutive de dobândă cheie decise de BNR, în ultimele 15 luni, în încercarea de a tempera inflaţia. Potrivit experţilor, soluţia ar fi rambursarea anticipată parţială.
Banca Naţională a României a crescut în ianuarie din nou dobânda-cheie, care a ajuns astfel la 7% pe an, față de un nivel de numai 2% anual la începutul lui 2022.
Irina Chițu, director general al portalului financiar FinZoom.ro.
Irina Chițu: Acum, dacă ne uităm de exemplu, chiar și în luna ianuarie cum au evoluat cei doi indici, ROBOR-ul tot este cu 1,5 puncte şi două puncte procentuale peste IRCC. IRCC-ul, până la jumatea anului, știm sigur că va fi până în 6, apoi 5,71, va fi 5,89. Dacă ne uităm acum, e în scădere. La fel și ROBOR-ul, în ușoară scădere. Pentru cei care au credite dependente de IRCC, acum au văzut de fapt creșterea mai puternică, în ianuarie, pentru că a fost diferența între trimestrul trecut și trimestrul acesta, cu aproape două puncte procentuale.
În urma majorărilor de dobânzi este foarte eficientă rambursarea parțială anticipată, corelată cu reducerea corespunzătoare a perioadei de derulare a creditului.
Vestea bună pentru românii cu rate este aceea că dacă nu mai apar evoluții negative neașteptate, este posibil ca majorarea dobânzii-cheie operată de către BNR în ianuarie să fi fost ultima din acest ciclu economic.