Indicele Robor, o grijă în plus...
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei, a scăzut la nivelul de 1,98 %.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Ianuarie 2018, 07:12
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei, a scăzut la nivelul de 1,98 % - cel mai mic de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, a anunţat, joi, Banca Naţională.
Acest indicator a crescut accelerat din 18 septembrie, când a atins nivelul de 1 %.
Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, i-a explicat redactorului RRA, Iulian Olescu, că trendul crescător în care au intrat dobânzile este influenţat de ciclurile economice mondiale şi naţionale.
Florin Dănescu: "Trebuie să înţelegem că ţine de regulile de piaţă în mod esenţial, de cererea şi oferta de monedă.
Aşa cum şapte, opt ani dobânzile au scăzut, am intrat într-un ciclu în care dobânzile cresc şi nu ţine de cineva anume care poate să oprească acest curs, ci pur şi simplu ciclurile economice la nivel mondial şi naţional."
Florin Dănescu atrage atenţia asupra felului în care se analizează în societate actul economic şi, în particular, cel bancar şi precizează că astfel de dezbateri trebuie realizate în cunoştinţă de cauză, având la bază cunoştinţe economice solide şi cu specialiştii în domeniu.
În opinia sa, în acest fel şi deciziile ce se vor adopta vor ţine mai degrabă de economie, şi nu neapărat de comportamente legate de ciclurile electorale.
Florin Dănescu: "Promisiunile care nu se pot acoperi nu fac decât să ducă la comportamente economice nefaste şi să ajungă la nivelul clienţilor într-o pierdere de bunăstare sau o pierdere de putere de cumpărare."
Asociaţia Română a Băncilor va continua şi în acest an derularea programelor sale importante, dintre acestea, preşedintele executiv al ARB menţionând patru proiecte strategice majore pe termen lung, începând cu cel legat de efortul de îmbunătăţire a educaţiei financiare a românilor.