Indicele ROBOR la trei luni, creşte din nou
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,82 %, de la 1,78, cât a fost cotat miercuri.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Octombrie 2017, 11:07
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,82 %, de la 1,78, cât a fost cotat miercuri, conform BNR.
De asemenea, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,94 %, de la 1,92, cât a fost cotat pe 11 octombrie.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92 %, iar la începutul acestui an la 0,87 %. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei.
Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
ROBOR va rămâne în următoarele trei luni în zona în care se află acum, dar va avea loc o scădere spre ianuarie, însă nu la nivelul de dinainte, a declarat joi la o conferinţă de specialitate, Dorin Badea, director executiv Trezorerie şi Pieţe de Capital la Eximbank.
"Două evenimente recente ne vor marca următoarele luni, finalul de an.
S-a întâmplat o scurgere a lichidităţii excesive din piaţă, iar acum este un deficit de lichiditate pe care îl vom afla în mod concret la finalul lunii.
Banii pot ieşi fie către Trezoreria Statului, prin taxe sau rambursări de obligaţiuni, fie către Banca Centrală prin operaţiuni pe piaţa valutară.
Aici au apărut diverse zvonuri şi informaţii, inclusiv în presă, am văzut cursul foarte stabil din punct de vedere al mişcărilor în sus.
Deci, avem un deficit de lichiditate, o schimbare de mediu, şi o creştere a dobânzii la facilitatea de depozit, respectiv o îngustare a canalului de dobânzi prin decizia de politică monetară.
Aceste două lucruri, împreună, duc la modificarea ratei ROBOR în apropierea ratei de politică monetară", a spus Dorin Badea, potrivit Agerpres.