Independenţa energetică, "o prioritate pentru România"
România trebuie să cheltuiască până la sfârşitul anului peste trei miliarde de dolari pentru investiţii publice, obiectiv greu de realizat, susţine premierul Victor Ponta.
Articol de Radiojurnal, 09 Septembrie 2014, 09:23
Premierul Victor Ponta spune că independenţa energetică reprezintă o prioritate pentru România, în actualul context internaţional.
Prezent luni la un seminar organizat în colaborare cu Ambasada Statelor Unite şi Camera Americană de Comerţ, şeful Executivului le-a cerut companiilor de peste Ocean să sprijine acest sector.
Şeful Executivului a mai spus că ţara noastră trebuie să cheltuiască până la sfârşitul anului peste trei miliarde de dolari, pentru investiţii publice, obiectiv greu de realizat în opinia sa, pentru că birocraţia constituie o piedică în folosirea eficientă a banilor destinaţi acestor investiţii.
"O colaborare strânsă cu mediul de afaceri, cu guvernele partenere, ne va ajuta să folosim mai bine banii pe care îi avem pentru investiţii, pe care nu îi cheltuim din motive procedural birocratice", a declarat premierul României.
Ordonanţele de urgenţă crează incertitudine în mediul de afaceri
La rândul său, asistentul adjunct al secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a declarat că folosirea ordonanţelor de urgenţă crează incertitudine în rândul investitorilor străini.
"În principiu, cheia unui mediu de afaceri transparent şi predictibil este ca, atunci când guvernul ia in considerare noi reglementări şi noi legi, să evalueze mai întâi posibilul impact asupra actorilor, inclusiv, prin consultarea acestora.
"Schimbările bruşte ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, în timp ce pe altele le pot favoriza, prin crearea unor condiţii inegale pe care afacerile serioase încearcă să le evite", a spus Hoyt Yee.
Cmera de Comerţ Româno-Americană şi Consiliul de Afaceri Româno-American au susţinut într-un comunicat că executivul trebuie să facă eforturi pentru ca România să devină atractivă pentru investiori, prin predictibilitatea politicilor publice, dar şi prin reducerea numărului ordonanţelor de urgenţă