În SUA au loc reniunile de primăvară ale Băncii Mondiale şi FMI
Miniştrii de finanţe din grupul celor şapte ţări dezvoltate se reunesc în această seară la Washington pentru a analiza impactul economic global al crizei din Ucraina.
10 Aprilie 2014, 18:54
FMI a revizuit în scădere previziunile creşterii mondiale din cauza riscurilor geopolitice.
Astăzi, directorul Fondului, Christine Lagarde, a făcut din nou apel la cooperare internaţională pentru asigurarea unei creşteri economice de durată.
Sefa FMI s-a referit şi la programul de împrumut negociat cu Ucraina, care ar urma să fie aprobat de conducerea Fondului în următoarele 2-3 săptămâni.
Directorul FMI, Christine Lagarde, spune că, deşi există evoluţii pozitive, creşterea economiei globale încă nu este cum ar trebui.
Prin urmare, sunt necesare şi alte măsuri pentru sprijinirea economiei, cum ar fi acţiuni pentru reducerea şomajului.
"Economia globală îşi revine, dar este vorba de o revenire încă prea slabă şi prea lentă. Pe scurt, situaţia este destul de bună, dar nu suficient de bună. Am putea face să fie mai bună", spune Christine Lagarde.
Programul cu Ucraina, dezbătut în câteva săptămâni
Printre problemele prevăzute în perioada următoare de directorul FMI sunt inflaţia scăzută şi riscurile în creştere ale pericolelor geopolitice.
Referindu-se la Ucraina, Christine Lagarde a spus că programul instituţiei cu această ţară ar urma să intre în dezbaterea conducerii FMI la sfârşitul lunii sau la începutul lui mai şi că nivelul împrumutului va fi stabilit luând în calcul şi ce alt sprijin va mai exista pentru Ucraina din partea instituţiilor internaţionale.
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, spune la rându-i că urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Ucraina.
Banca Mondială a pregătit un pachet de 3,5 miliarde de dolari pentru Kiev, din care 1,5 miliarde va merge direct pentru sprijinirea bugetului.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia reniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi FMI.
Din partea României participă la întâlniri ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea şi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.