În Spania, uleiul de măsline este înlocuit tot mai mult de cel de floarea-soarelui
Uleiul de floarea-soarelui l-a înlocuit în acest an în bucătăriile din Spania pe cel de măsline, care s-a scumpit mult, vânzările scăzând cu aproape o cincime faţă de anul trecut.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 August 2024, 19:39
Uleiul de floarea-soarelui l-a înlocuit în acest an în bucătăriile din Spania pe cel de măsline, care s-a scumpit mult, vânzările scăzând cu aproape o cincime faţă de anul trecut. Spania produce de obicei 40% din uleiul de măsline al lumii, dar recolta a scăzut în ultimii doi ani, pe fondul valurilor de căldură şi al secetei.
Corespondentul RRA Alin Petrică relatează: ”Raportul este publicat de Asociaţia Producătorilor de Ulei de Măsline şi arată că în primele şase luni ale acestui an s-au vândut la rafturile supermarketurilor 107 milioane de litri de ulei de măsline şi 179 de milioane litri din cel de floarea-soarelui. Raportul se referă strict la cumpărătorii casnici, excluzând marii consumatori, precum restaurantele şi procesatorii de alimente. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru.
An de an, raportul era invers, consumul de ulei de floarea-soarelui fiind ani la rând la jumătate faţă de cel de măsline. Cauzele indicate ţin exclusiv de preţurile acestuia din urmă, care au explodat pur şi simplu în ultimii ani. Un litru de ulei de măsline extravirgin a ajuns şi la 12 euro, în condiţiile în care anul trecut acelaşi produs era opt euro, iar acum cinci ani - patru euro, acest lucru în condiţiile în care litrul de ulei de floarea-soarelui nu depăşeşte 1,80 euro.
În ceea ce priveşte dieta mediteraneeană, nutriţioniştii citaţi de presa spaniolă sunt optimişti. În primul rând, consideră că modul de a se hrăni al spaniolilor este neschimbat de mii de ani. Uleiul de măsline va fi nelipsit din salatele şi mâncărurile ibericilor, chiar dacă din când în când este înlocuit cu cel de floarea-soarelui. În plus, această dietă implică multe alte alimente.”/editor Florin Lepadatu/