În România, „veniturile se majorează cu mult peste productivitate”
Conform BNR, majorările salariale din ultima vreme din România au avut loc și la stat, și în mediul privat.
Articol de Mihaela Enache, 15 Mai 2024, 22:16
Câștigul salarial mediu brut în România a ajuns în luna martie la 8.500 lei, iar ca valoare netă a fost de 5.185 lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 6% față de luna anterioară și de aproape 14 procente față de martie 2023, conform datelor prezentate astăzi de INS.
La sediul Băncii Centrale, guvernatorul Mugur Isărescu a atras atenția că în România veniturile se majorează în general cu mult peste productivitate, iar acest lucru va avea un impact semnificativ asupra inflației.
Guvernatorul BNR a detaliat raportul asupra inflației și a explicat contextul care a dus la revizuirea în ușoară creștere a prognozei pentru sfârșitul acestui an, de la 4,7 la 4,9%, rata anuală a inflației. La Bruxelles, însă, calculele experților europeni indică cifre mai mari.
Conform prognozei de primăvară a Comisiei Europene, România ar urma să aibă unul din cele mai ridicate niveluri ale inflației la sfârșitul lui 2024, aproape de 6%, mai mult decât dublu față de media europeană estimată.
Și la categoria deficit bugetar este de așteptat ca România să înregistreze un nivel foarte ridicat, de aproape 7%, mult peste cel calculat de Guvern, dar și unul dintre cele mai mari procente de creștere economică la nivel european, de peste 3%, atât anul acesta, cât și în următorul.
Consumul și-a revenit la începutul acestui an datorită majorării pensiilor și salariilor în sectorul public, mai apreciază Comisia Europeană. Însă BNR notează că creșteri salariale s-au înregistrat și în sectorul privat, de peste 10%.
Conform datelor INS, în luna martie cele mai mari salarii le-au primit angajații din domeniul fabricării produselor din tutun, unde media a fost de 13.250 lei net, iar cele mai mici salarii lucrătorii în producția de îmbrăcăminte, sub 2.800 lei net, în medie.