În 2012, "abateri financiare de 6 miliarde de euro"
Curtea de Conturi constată în raportul anual pe 2012 că guvernele Ungureanu, respectiv Ponta ar fi vinovate de abateri financiare de peste 6 miliarde de euro.
Articol de Iulian Olescu, 13 Februarie 2014, 21:03
Curtea de Conturi constată în raportul anual pe 2012 că guvernele Ungureanu, respectiv Ponta, implicit instituţiile din subordinea lor, ar fi vinovate de abateri financiare de peste şase miliarde de euro.
Printre neregulile grave constatate sunt plăţile fictive.
În raportul Curţii de Conturi se arată că misiunile de audit şi acţiunile de control efectuate de instituţie la cele peste 2200 de entităţi publice au condus la identificarea unor cazuri de nerespectare a reglemetărilor legale, constatându-se abateri care au condus fie la nestabilirea, neurmărirea şi neîncasarea unor venituri bugetare, fie la producerea unor prejudicii.
Valoarea veniturilor suplimentare care ar fi trebuit încasate se ridică la peste 500 de milioane de euro, în timp ce prejudiciile constatate au însumat alete aproape 364 de milioane.
În plus, au fost depistate şi abateri financiar-contabile de peste 6,2 miliarde de euro care provin, în principal, din erori de înregistrare în evidenţele contabile de patrimoniu sau fiscale.
Specialiştii Curţii de Conturi atrag atenţia în raport că, deşi neregulile financiar-contabile nu au generat venituri suplimentare de încasat şi nici nu au determinat producerea de prejudicii, pe termen mediu şi lung pot conduce la pierderi de patrimoniu, lipsirea bugetelor publice de unele venituri importante şi chiar la acte de corupţie.
Printre neregulile relevante constatate se numără cele legate de datoriile unor societăţi aflate în faliment sau care trebuiau declarate inactive, terenuri neînregistrate în evidenţele contabile, neconcordanţe între sumele din evidenţele contabile şi declaraţiile angajatorilor şi angajaţilor privind contribuţia de asigurări sociale de stat, neînscrierea la Oficiul de Cadastru a unor terenuri care alcătuiesc domeniul public sau neînregistrarea în patrimoniu, neevaluarea şi neinventarierea unor active rezultate din derularea unor contracte finanţate din fonduri publice.