"Implicare obligatorie" a băncilor în ajutorarea Greciei
Olanda cere implicarea obligatorie a băncilor în ajutorul Greciei şi oferă un exemplu prin contribuţiile pe care este dispusă să le facă dacă va exista un plan european viabil.
Articol de Ionuţ Dragu, 07 Iulie 2011, 13:12
"Trebuie făcute presiuni asupra sectorului privat ca să participe la noul plan de asistenţă financiară pentru Grecia, deoarece este imposibil să fie lăsată contribuţia băncilor numai pe bază voluntară", a declarat joi ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees De Jager, transmite Reuters.
"Faptul că agenţiile de evaluare financiară ar putea lua în considerare un astfel de scenariu ca "un eveniment de rating" ar trebui să fie văzut ca un risc acceptabil.
"Cred că avem nevoie să acceptăm că o contribuţie voluntară nu este realistă.
"Dacă o contribuţie obligatorie din partea băncilor va duce la un eveniment de rating pe termen scurt şi izolat atunci nu este atât de rău deoarece în prezent, Grecia nu este capabilă să meargă pe pieţele de capital şi pentru o perioadă de timp nu va reuşi asta", a apreciat De Jager într-un interviu acordat unei publicaţii olandeze.
De Jager declarase anterior, că băncile olandeze vor fi dispuse să contribuie la implicarea sectorului privat în finanţarea datoriei Greciei, dacă va exista un plan european viabil.
Standard & Poor's a avertizat Grecia că planul de rostogolire a datoriei ar putea fi considerat ca "selective default" (intrare selectivă în incapacitate de plată).
Planul francez privind rostogolirea datoriilor pe 30 de ani a 70% din obligaţiunile cu scadenţa până la jumătatea lui 2014 va reprezenta probabil principala bază a negocierilor, susţin analiştii. Mai există şi varianta unei rostogoliri pe cinci ani.
Reacţia agenţiilor de evaluare financiară la propunerea Franţei este văzută ca un element crucial pentru adoptarea sau nu a planului.