Imaginea economiei europene "s-a înrăutăţit"
Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a spus că situaţia s-a înrăutăţit faţă de aşteptările din primăvară, cererea a scăzut, pieţele au înregistrat scăderi, iar contextul extern e dificil.
15 Septembrie 2011, 15:41
Imaginea economiei europene s-a înrăutăţit. Avertismentul aparţine comisarului pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, care a prezentat joi previziunile interimare ce vizează principalele economii europene până la sfârşitul anului.
Previziunile de creştere economică pentru al doilea semestru au fost revizuite în scădere.
Documentul confirmă îngrijorările exprimate în ultima perioadă, pe fondul crizei datoriilor, al lipsei consensului european cu privire la situaţia din Grecia sau la reglementarea mai strictă a Uniunii Economice.
O imagine întunecată a economiei europene, e cea prezentată, de comisarul Olli Rehn, care a declarat că situaţia s-a înrăutăţit faţă de aşteptările din primăvară, cererea a scăzut, pieţele financiare au înregistrat scăderi; în plus contextul extern e mai dificil.
"Din primăvară până acum situaţia pieţei financiare s-a deteriorat semnificativ. Îngrijorările legate de datoriile publice extrem de mari ale unor state membre ale zonei euro s-au extins şi s-au adâncit. La toate acestea s-au adăugat îngrijorările faţă de încetinirea economică la nivel global sau blocajul politic din Statele Unite, legat de nivelul îndatorării", a spus Olli Rehn.
Cererea externă în scădere şi tensiunile de pe pieţele financiare au afectat încrederea consumatorilor, dar şi pe cea a oamenilor de afaceri, iar cifrele s-au înrăutăţit şi din acest punct de vedere.
Concret, estimarea de creştere economică pentru a doua jumătate a anului a fost revizuită în scădere cu jumătate de punct procentual. Dar, pe baza creşterii peste aşteptări, din prima jumătate a lui 2011, Comisia estimează că, pe total, în acest an, creşterea va rămâne de 1,6% în zona euro şi 1,7% la nivelul întregii Uniuni Europene.
Inflaţia, mai redusă decât previziunile
În privinţa inflaţiei lucrurile stau mai bine decât arătau aşteptările din primăvară.
Comisia se aşteaptă la o încetinire uşoară a creşterii acesteia.
Spre deosebire de cel de acum, raportul din luna mai - nu interimar, ci cu previziuni pe o perioadă de un an - estima consolidarea revenirii economice şi o creştere a Produsului Intern Brut, de aproape două procente. Imaginea de acum a economiei europene a fost completată de datele Eurostat, cu privire la şomaj.
Biroul de statistică al Uniunii arată că în trimestul doi al anului 2011 angajările au crescut extrem de puţin faţă de perioada similară din 2010.
Creşterea a fost de 0,4% în zona euro şi 0,3% la nivelul întregii Uniuni. Iar dintr-o perspectivă mai extinsă, cea a ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, din care fac parte şi majoritatea ţărilor europene, a venit joi un nou avertisment legat de nivelul mare al şomajului.
Organizaţia arată că pe termen scurt nu sunt multe şanse ca această situaţie să se reglementeze şi recomandă guvernelor să considere, drept priorităţi ale agendei politice, luarea de măsuri cu privire la şomajul în rândul tinerilor, care e dublu faţă de cel din rândul persoanelor peste 24 de ani, sau la situaţiile în care o persoană nu are loc de muncă pe termen lung.
Aplicarea unor măsuri corecte produce rezultate, arată organizaţia, care oferă exemplul Germaniei, ţară în care şomajul a fost chiar redus în timpul crizei.