Ideea de succes "ţine şi de onestitate"
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a criticat recent mediatizarea excesivă a unor "cohorte de mitomani" în detrimentul celor care au reuşit să facă averi în mod cinstit.
06 Iulie 2011, 08:09
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu critică mediatizarea excesivă a câtorva "cohorte de mitomani care nu au avut nici măcar bunul simţ să admită că au câştigat bani dintr-o întâmplare a tranziţiei, în detrimentrul celor care au reuşit să facă averi în mod cinstit".
Ideea de succes ţine şi de onestitate, a afirmat Mugur Isărescu avertizând asupra capcanelor care pândesc în spatele enunţului anumitor situaţii, cum ar fi numărul foarte mare al societăţilor comerciale falimentate de criza economică.
Referitor la intrarea şi ieşirea de pe piaţă, guvernatorul BNR spune că aceasta trebuie "să se facă rapid şi fără multe obstacole. Nu mai spun despre teroarea cifrelor - când vii cu 140 de mii de firme care s-au închis, bineînţeles că omul se sperie".
Mai mult, Mugur Isărescu a mai subliniat că "multe erau firme de apartament sau foarte multe au picat într-un domeniu care explodase, nesustenabil, cum este domeniul imobiliar".
Creşterea economică din perioada 2006-2008 s-a bazat pe consumul provenit din creşterea cheltuielilor bugetare îndeosebi cele cu salariile şi nu pe fundamente economice solide, a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR mai spune că atunci "când ai creşteri de 80% pe partea de cheltuieli bugetare salariale, chiar mai mult dacă punem întregul buget dedicat cheltuielilor salariale, în perioada 2006-2008 au crescut cu vreo sută şi ceva la sută. A crescut şi numărul de angajaţi, o corecţie era inevitabilă".
"Am avut o perioadă de supraîncălzire înainte de criză şi ar fi bine să învăţăm să nu ne mai îmbătăm cu apă rece, este foarte important să fim conştienţi că în procesul de globalizare noi nu suntem o insulă" - ar putea fi concluzia intervenţiei lui Vasile Iuga, partener PricewaterhouseCoopers România.
Vasile Iuga spune că "ne trebuie optimism pentru a relua creşterea pe de o parte, pe de altă parte criza ne-a învăţat să fim mai realişti şi să înţelegem cu adevărat când speculaţia este bună, dar că pe termen lung una dintre soluţiile care nu trebuie ignorate este munca serioasă şi aplicată cu strategie, cu metodă şi cu rate de creştere rezonabile".
De asemenea Vasile Iuga crede că "preţurile activelor româneşti pot să fie mai atrăgătoare în această perioadă pentru investitori strategici spre exemplu".
Potrivit unui studiu publicat în anuarul financiar 2011 pe care Mediafax l-a lansat marţi, numărul românilor care au planuri de achiziţii şi cheltuieli majore pentru acest an este în creştere faţă de 2010 principala cheltuială planificată fiind concediul.