Hidroelectrica rămâne în insolvenţă
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca inadmisibile cererile de intervenţie în procedura de reorganizare a companiei. Decizia este irevocabilă.
Articol de Paul Poteraşi, 18 Octombrie 2012, 14:28
Curtea de Apel Bucureşti menţine procedura insolvenţei în cazul Companiei Hidroelectrica, decisă de Tribunalul Bucureşti în 20 iunie.
Magistraţii au admis recursurile Societăţilor Alpiq RomIndustrie, Alpiq ROmenergie şi sindicatului Hidrosind, în sensul că au casat în parte decizia şi au respins ca inadmisibile cererile de intervenţie în procedura de reorganizare a companiei.
Decizia de joi este irevocabilă.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi Diana Surdu, în urmă cu două săptămâni reprezentanţii Hidrosind arătau că recursurile trebuie admise pentru ca angajaţii să îşi poată primi în continuare salariile, în vreme ce reprezentantul Euroinsol, Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, a cerut menţinerea deciziei Tribunalului.
Recursurile împotriva hotărârii Tribunalului din 20 iunie au fost depuse de două companii care au contracte cu Hidroelectrica, precum şi de sindicatul Hidrosind.
Reprezentanţii celor două firme private au susţinut că Hidroelectrica avea profit în momentul declarării procedurii.
"Decizia Tribunalului Bucureşti de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica este criticată în principal pe considerente de ordin procedural, dar se încearcă şi acreditarea ideii că societatea nu ar fi în insolvenţă şi că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunţarea contractelor încheiate cu «băieţii deştepţi»", arăta Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, într-un comunicat de presă.
În schimb, Federaţia Univers susţine că în condiţiile celui mai prost an din istoria Hidroelectrica anularea deciziei de intrare în insolvenţă ar însemna o pierdere de 200 milioane euro.
Hidroelectrica a cerut intrarea în insolvenţă
În luna iunie, Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea Hidroelectrica de a intra în insolvenţă.
Hidroelectrica a anunţat că a cerut insolvenţa din cauza secetei prelungite din ultima perioadă, care a avut ca efect diminuarea, anul trecut, a cifrei de afaceri cu 10%, a creşterii datoriilor pe termen scurt şi a pierderilor financiare înregistrate în ultima perioadă.
Compania are un plan de reorganizare, la finalizarea căruia să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea fără supravegherea autorităţii judecătoreşti.
Hidroelectrica precizează, în acelaşi timp, că toate contractele vor fi continuate în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate.
Contractele cu "băieţii deştepţi", contestate
Fostul ministerul al economiei, Lucian Bode, anunţa în luna aprilie că va apela la justiţie pentru a anula contractele de vânzare directă a energiei la preţuri care nu au fost tranzacţionate la bursă, încheiate de Hidroelectrica.
Mai multe companii au contracte de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica la preţuri preferenţiale, mai mici decât cele pe piaţă, stabilite în mod direct şi nu prin intermediul bursei energiei.
Fostul guvern a promis Fondului Monetar Internaţional că această situaţie va fi remediată şi că va anula contractele cu "băieţilor deştepţi", care nu acceptă reducerea duratei şi a cantităţilor şi creşterea preţurilor.